Grondrechtencommissie Europarlement tegen zombieverdrag ACTA

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, May 31 2012, 12:04.
Grondrechtencommissie Europarlement tegen zombieverdrag ACTA
Bron: GroenLinks Europa

Antipiraterijverdrag ACTA is in strijd met Europese grondrechten en moet daarom niet worden goedgekeurd, dat adviseert de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement. Een nieuwe, harde klap voor het verdrag, nadat eerder de Tweede Kamer al besloot om ACTA af te wijzen.

“Eindelijk ligt er een duidelijke uitspraak van de commissie die verantwoordelijk is voor het bewaken van de grondrechten”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, lid van de commissie Burgerlijke Vrijheden, tevreden. “GroenLinks roept al twee jaar dat ACTA in strijd is met de grondrechten. Het is fijn te zien dat andere partijen zich dat nu ook realiseren. Beter laat dan nooit.”

Het belang van deze uitspraak kan volgens Sargentini niet voldoende worden onderstreept: “Een verdrag dat de fundamentele rechten schendt, kan niet worden aangenomen. Ik verwacht dan ook dat dit advies zeer zwaar zal wegen, als het voltallige Europarlement in juli over ACTA zal stemmen.”

Eenzijdig verdrag

Het handelsverdrag ACTA is bedoeld om de handel in namaakproducten en het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal via internet aan banden te leggen. De belangrijkste pijnpunten zitten in de verdragsbepalingen over internet. Uit een studie die de Europese Groenen heeft laten uitvoeren, blijkt dat ACTA zeer eenzijdig kiest voor de belangen van de rechthebbenden.

  • Rechthebbenden mogen grote hoeveelheden persoonsgegevens van 'verdachte' personen opvragen bij internetproviders
  • Ze krijgen bij de rechter meer ruimte om te pleiten voor waanzinnige schadevergoedingen en
  • overheden worden verplicht om druk te zetten op providers om het internetverkeer van hun klanten te monitoren. Daarbij worden de belangen van de burger bijna totaal genegeerd.

Sargentini: “Dit verdrag richt grote schade aan, die niets te maken heeft met downloaden. Allerlei rechten komen in de knel, zoals het recht op privacy, het recht op een eerlijk proces en de vrijheid van meningsuiting. De bijwerkingen van dit verdrag zijn dus erger dan de kwaal.”

Ratificeren

Door de uitspraak van de Tweede Kamer eerder dit jaar via een motie van GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed, die deze week werd aangescherpt, kan ACTA in de Europa vooralsnog niet in werking treden, los van de stemming in het Europees Parlement. ACTA bevat bepalingen die door alle landen in de Europese Unie geratificeerd moeten worden, anders zal ACTA in de hele Europese Unie niet geldig kunnen zijn.

Nieuw voorstel

De Europese Commissie werkt al aan een nieuw voorstel voor handhaving van intellectuele rechten, die de verantwoordelijkheid daarvoor naar de Europese Unie zal verschuiven. In dat geval is alleen toestemming van het Europees Parlement noodzakelijk.

“ACTA is nu dus een zombieverdrag”, concludeert Sargentini. “Het zou dood moeten zijn, maar het beweegt nog. En het kan ons het leven nog knap lastig maken als het Europarlement het niet verwerpt. Maar met deze uitspraak op zak heb ik er een goed gevoel over.”

Eerder vandaag stemden de commissies voor industrie en juridische zaken ook tegen ACTA. Bekijk ons overzicht met data van stemmingen en uitslagen.