Europees Parlement deelt rode kaart uit aan Oekraïne

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, May 24 2012.
Europees Parlement deelt rode kaart uit aan Oekraïne
Bron: Blog Judith Sargentini

GroenLinks stemt in met de duidelijke boodschap die het Europees Parlement vandaag afgeeft aan Oekraïne. De mensenrechtensituatie in het land moet worden verbeterd en er is onafhankelijk onderzoek nodig naar de situatie van politieke gevangenen.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini geeft het Europees Parlement het niet mis te verstane signaal af aan de regering van Janoekovitsj dat de ontwikkelingen in het land onacceptabel zijn voor Europa: “Als Oekraïne deel wil uitmaken van de Europese familie, of sterkere banden wil met de EU wil, dan zal het er voor moeten zorgen dat het de democratische waarden en de rechtsstaat respecteert. Het Europees Parlement heeft nu met deze resolutie een rode kaart uitgedeeld aan Oekraïne.”

Dit jaar zullen er verkiezingen plaatsvinden in Oekraïne. Sargentini betwijfelt of de verkiezingen in het huidige politieke klimaat geloofwaardig zullen zijn: “Democratische hervormingen die ervoor zorgen dat het land zich houdt aan beginselen van de rechtsstaat zijn cruciaal. De Oekraïense regering moet zich bewust zijn van het feit dat de huidige ontwikkelingen ervoor zorgen dat het land buitenspel komt te staan.”

Om te laten zien dat het de mensenrechten serieus neemt moet Oekraïne onder meer een internationaal en onafhankelijk panel instellen, dat de rechtszaak en situatie van Timosjenko en de andere politieke gevangenen onderzoekt.