PvdA over Jongerenhuisvesting - Vergeten groep in het Kunduzakkoord

Source: J.S. (Jacques) Monasch i, published on Friday, June 1 2012.
PvdA over Jongerenhuisvesting - Vergeten groep in het Kunduzakkoord
Bron: Blog Jacques Monasch

Pvda over jongerenhuisvesting

Uit: Holten Nieuws

Inleiding

Gezien de woningnood op dit moment in Nederland die niet alleen de minder draagkrachtigen treft maar ook de jongeren (immers de meeste koopwoningen zijn voor hen te duur en de goedkope huurwoningen te weinig aanwezig) is de bouw van goedkope koop- en huurwoningen van eminent belang. Bij koopwoningen denken wij dan aan woningen van maximaal € 135.000,- zoals elders in het land ook mogelijk is gebleken.

Op dit moment gaat het met de ‘economie’ wat minder en jammer genoeg levert dat geen woningen op. Voor ons blijft het uitgangspunt dat alle burgers in goede en betaalbare (huur-)woningen moeten kunnen wonen. Daarnaast dienen de ondernemingen die willen bouwen in onze gemeente een grondhouding te hebben die innovatief is met huis-/leefconcepten; niet alleen voor zaken als “levensloopbestendig bouwen” of “energiebewust bouwen”.

Niet alleen Nederland maar ook Rijssen-Holten loopt achter in de ontwikkeling van woon-/leef eenheden waarin jongeren, tegen voor hen betaalbare prijzen, kunnen wonen en leven. Als beleidsmaker, toetser, vergunningverlener maar ook als regisseur en initiatiefnemer moet de gemeente(raad) haar essentiële rol oppakken. Dit kan door het structureel aan te pakken en heldere kwantitatieve doelen te stellen en tevens door de juiste voorwaarden te scheppen in het bestemmingsplan en convenanten af te sluiten met ondermeer corporaties en energiebedrijven.

Omdat er bijna geen enkel terrein is waar de gemeente(raad) zó haar stempel kan drukken als op het terrein van wonen en woonomgeving wil de PvdA Rijssen-Holten meer prioriteit geven aan bouwprojecten waarin woon-/leefconcepten voor jongeren zijn uitgewerkt . En zeker als die projecten ook nog eens ecologisch verantwoord, energiearm en duurzaam zijn.

AanpakOm de achterstand in de ontwikkeling van woon-/leef eenheden waarin jongeren, tegen voor hen betaalbare prijzen, kunnen wonen en leven om te buigen staan wij voor om met een aantal deskundigen[1] van gedachten te wisselen waar volgens hen de knelpunten zitten, welke oplossingsrichtingen denkbaar zijn en welke aandachtspunten niet veronachtzaam mogen worden.

Bij deze gedachtewisseling hebben wij het Tweede Kamerlid Jacques Monasch[2], die ondermeer op het terrein van wonen woordvoerder namens de PvdA is, betrokken.

Deze gedachtewisseling vindt plaats op maandagochtend 4 juni in Zaal Rome van het Gemeentehuis in Rijssen.

Ruwweg is de aanpak als volgt:

  • 1. 
    Het eerste uur (09-10) staat in het teken van kennismaking en voorstelronden; het schetsen en het specifiek maken van het probleem door een jongere.
  • 2. 
    In het tweede uur (10-11) wordt ondermeer de aanpak met en door jongeren en de ervaringen van een projectontwikkelaar geschetst. Ook zullen we stilstaan welke rol de woningbouwverenigingen daarin kunnen vervullen.
  • 3. 
    In het derde uur (11-12) zullen we stilstaan welke financiële (on-)mogelijkheden er zijn en wederom welke rol de woningbouwverenigingen daarin kunnen vervullen.