Maak de opbrengst van grondstofwinning in Afrika openbaar

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, June 5 2012, 10:10.
Maak de opbrengst van grondstofwinning in Afrika openbaar
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks wil dat er openheid komt in de opbrengsten van grote olie-, mijnbouw- en houtbedrijven in ontwikkelingslanden. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini steunt de oproep van de commissie ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement omdat burgers zo kunnen zien welk deel van de winst werkelijk ten goede komt aan voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs.

“Het is hoog tijd voor meer transparantie van de werkzaamheden van multinationals in ontwikkelingslanden”, reageert Sargentini. “Grondstofrijke landen als Angola, Congo en Nigeria profiteren nog altijd te weinig van de export van hout, mineralen en olie omdat er teveel aan de strijkstok van corrupte ambtenaren en politici blijft hangen.”

Nederlandse regering ligt dwars

De commissie ontwikkelingssamenwerking wil de transparantieregels laten gelden voor alle grote projecten in houtkap, oliewinning en mineralen. Daarvoor heeft ze breedgedragen steun van het Europarlement, alleen de exacte grootte van een project waarvoor de regels gaan gelden, moet het nog vaststellen. De grondstoffen-industrie is een stevige lobby gestart om het voorstel af te zwakken en stuurt aan op een systeem dat alleen van land tot land openheid zal geven. Dit is al gelukt in Amerika en onder leiding van Shell dreigt dit ook in Europa te gebeuren: sommige EU-lidstaten, waaronder de Nederlandse regering, dreigen dwars te gaan liggen.

Als EU-landen verdere openheid zouden blokkeren, dan is dat een gemiste kans, stelt Sargenini. “Deze wet biedt eindelijk de kans om onze bedrijven verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun handelen in het buitenland en dit kan alleen als de bedrijven op projectbasis gaan rapporteren. Alleen dan kunnen bewoners in de omgeving van de bedrijvigheid zicht krijgen op wat er gebeurt met de grondstoffen, de hoogte van de inkomsten, de belastingafdracht en waar en waaraan de winsten vervolgens worden uitgegeven.”