EU-landen zetten Europarlement buitenspel over vrij reizen

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Friday, June 8 2012, 0:45.
EU-landen zetten Europarlement buitenspel over vrij reizen
Bron: Groenlinks

De Europese ministers willen van het Schengenverdrag, over vrij verkeer van personen, geen gemeenschappelijk Europese aangelegenheid maken. Daarnaast willen ze het Europees Parlement buitenspel zetten en betrekken bij het monitoren en evalueren van het huidige Schengenverdrag. Die houding van de Europese ministers is onacceptabel en een reden om naar het Hof van Justitie te stappen, zegt Europarlementariër Judith Sargentini.

“De houding van de EU-lidstaten in dit dossier is onacceptabel,” reageert Sargentini. Het Europees Parlement is het enige democratisch gekozen orgaan van de Europese Unie en heeft sinds het Verdrag van Lissabon medebeslissingsrecht op de meeste dossiers. “De ministers negeren nu ons parlementaire recht, door het Europarlement slechts te informeren over wat ze doen.”

Sargentini verwacht dat het Europees Parlement bijna unaniem besluit om naar het Hof van Justitie zal stappen. “Ik wil volgende week tekst en uitleg van de Deense voorzittende minister over de gang van zaken. Als de lidstaten officieel kenbaar maken dat ze het medebeslissingsrecht van het Europees Parlement niet respecteren, dan is een stap naar de rechter onvermijdelijk. Het gaat om het vrij verkeer van personen en het Europees Parlement vertegenwoordigt die personen. De lidstaten kunnen dat niet negeren.”