PvdA steunt protesten tegen ACTA

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Saturday, June 9 2012.
PvdA steunt protesten tegen ACTA
Bron: Blog Emine Bozkurt

Door Emine Bozkurt. Vandaag wordt er op grote schaal geprotesteerd tegen het ACTA-verdrag. Veel burgers zijn bezorgd over het verdrag. En terecht. De PvdA heeft al eerder gezegd tegen het verdrag te zijn; vandaag zet ik deze boodschap graag nog een keer kracht bij.

Waarom ik tegen ACTA ben:

  • • 
    Daardoor zijn vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, bescherming van persoonsgegevens en vertrouwelijkheid van communicatie onvoldoende gewaarborgd;
  • • 
    Internetproviders zijn er om surfen mogelijk te maken, niet om online voor politieagent te spelen;
  • • 
    De onderhandelingen over het verdrag vonden plaats achter gesloten deuren;
  • • 
    Veel artikelen in de conceptwet zijn weinig specifiek en daardoor voor meerdere interpretaties vatbaar.

Over ACTA

Het ACTA-verdrag zou het intellectueel eigendom moeten beschermen en wil afspraken vastleggen over copyright en internetgebruik. Het wil ook een einde maken aan namaakproducten en illegaal downloaden. Het verdrag is hierover echter zo onduidelijk dat de mogelijkheid bestaat dat de doorvoer van generieke medicijnen bemoeilijkt wordt en de internetvrijheid in het geding komt.

Over twee weken geeft de Internationale Handelscommissie van het Europees Parlement, belast met het ACTA-verdrag, een eindadvies aan het gehele Europees Parlement over het verdrag. Hiervoor heeft de commissie het advies gevraagd van de commissies Burgerrechten, Justitie en Binnenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en de Industriecommissie. Deze commissies hebben het verdrag inmiddels verworpen en adviseren de Internationale Handelscommissie om zich tegen het verdrag uit te spreken. In juli stemt het Europees Parlement over ACTA.

De PvdA is tegen en staat pal achter de demonstraties van vandaag. Samen krijgen we ACTA van tafel.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual