Dankzij VVD en D66 geen collegegeld voor besturende student

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Tuesday, June 12 2012.

in Politiek, In de kamer

VVD en D66 hebben een voorstel ingediend waardoor studenten die een fulltime bestuursjaar doen geen collegegeld meer hoeven te betalen. Vandaag is dit voorstel door de Tweede Kamer met brede steun aangenomen.

Positief

VVD-onderwijswoordvoerder Lucas is zeer verheugd: “Na jaren gesteggel is ‘Collegegeldvrij besturen’ eindelijk geregeld. Hierdoor krijgen actieve studenten die zich inzetten voor bijvoorbeeld goed onderwijs, een bloeiend verenigingsleven of een ambitieus sportklimaat, volop de ruimte om zich te ontplooien. Dat is goed voor de studenten, voor de universiteit en voor de BV Nederland. Iedereen heeft baat bij studenten die zich breed ontwikkelen.” Mede-initiatiefnemer Boris van der Ham (D66): “Het is een simpele maar effectieve oplossing. We zorgen ervoor dat studenten die meer uit hun studietijd willen halen niet worden tegengewerkt, maar juist in hun ambitie worden gestimuleerd.”

Geen onderwijs, wel collegegeld

Nu is het nog zo dat studenten die gebruik willen maken van bestuursbeurzen, ingeschreven moeten staan aan een universiteit of hogeschool en dus collegegeld moeten betalen. Lucas: “Voor wat je niet afneemt hoef je niet te betalen. Als deze studenten tijdens hun bestuursjaar geen onderwijs volgen, is het raar dat ze wel collegegeld moeten betalen en dat de overheid daar gemiddeld nog eens 6000 Euro per jaar per student aan bijbetaalt. Nu ons voorstel is aangenomen, komt daar een einde aan.”

Lucas en Van der Ham stelden een simpele aanpassing in de wet voor waardoor het ontvangen van een bestuursbeurs wordt losgekoppeld van het ingeschreven staan als student. Studenten krijgen zo de mogelijkheid om zich tijdens hun bestuursjaar uit te schrijven van de universiteit. Door een contract te sluiten met de universiteit houden ze wel recht op een bestuursbeurs en bijvoorbeeld studentenhuisvestiging. Het uitgeschreven jaar wordt niet meegeteld in de nominale studieduur van de student. Na afloop van het bestuursjaar wordt de studie als gepland hervat. Het is aan de universiteiten zelf om te bepalen voor welke functies dit regime geldt. Van der Ham: “Het kan gaan om bestuurswerk, het bouwen van een solarauto of deelname aan een Olympisch roeiteam. In alle gevallen dient het te gaan om actieve studentenbijdragen die van groot belang zijn voor de ontwikkeling van de student, voor het studieklimaat en voor Nederland.”

Positieve reacties

Bij studerend Nederland heerst grote vrede nu het amendement ‘Collegegeldvrij Besturen’ door de Tweede Kamer is aangenomen. LKvV voorzitter Jan Boers: “Het bedrijfsleven vindt het belangrijk dat studenten - de werknemers van de toekomst - zich ontwikkelen naast hun studie. Met Collegegeldvrij Besturen blijft het voor de student mogelijk om tijdsintensieve nevenactiviteiten te ontplooien in beperkte studietijd. Om zich bijvoorbeeld een jaar in dienst van de vereniging of Universiteit te stellen.”

De LKvV en het ISO roepen alle Hogescholen en Universiteiten op om met het voorstel aan de slag te gaan en Collegegeldvrij Besturen aan te bieden aan de studenten. Wel betreuren zij het dat studenten niet kunnen lenen bij DUO als ze een jaar gebruik gaan maken van de regeling Collegegeldvrij Besturen. Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het ISO: “Wij zijn blij dat zo een deel van het actieve studentenleven gewaarborgd kan blijven. Maar ik roep de partijen op om aanvullend te kijken naar extra leenfaciliteiten voor studenten die dat nodig hebben”.

Eigen keuze

Volgens het aangenomen voorstel is het de eigen keuze van de student of hij of zij de studie wil onderbreken voor een bestuursjaar. Ook is het aan de universiteit zelf om te bepalen of het op basis van dit voorstel een regeling wil opstellen voor collegegeldvrij studeren. Lucas en Van der Ham: “De bal ligt nu bij de universiteiten en hogescholen. Wij bieden hen met dit voorstel de ruimte om ambitieuze studenten tegemoet te komen. Als universiteiten een bloeiend studentenleven belangrijk vinden, gaan ze hier volop gebruik maken.”

Op http://nos.nl/audio/383176-geen-collegegeld-voor-studenten-met-een-bestuursfunctie.html is een NOS radio interview over het Collegegeldvrij Besturen met Anne-Wil Lucas te beluisteren