HSL overschrijdingen dreigen - PvdA waarschuwde al eerder

Source: J.S. (Jacques) Monasch i, published on Tuesday, June 12 2012.
HSL overschrijdingen dreigen - PvdA waarschuwde al eerder
Bron: Blog Jacques Monasch

Uit ANP bericht:

  • Het CDA en de PvdA zijn bezorgd over de kosten die minister Melanie Schultz van Haegen heeft gemaakt om de noodlijdende hogesnelheidslijn (hsl) tussen Amsterdam en België te redden. Het onderzoeksbureau van de Tweede Kamer komt met hogere cijfers dan het ministerie tot nog toe aan de Kamer heeft verstrekt, meldde de NOS dinsdag.

Jacques Monasch van de PvdA maakt zich zorgen over het mogelijke financiële gat van meer dan 1,7 miljard euro in plaats van 400 miljoen. Hij wil weten of er inderdaad sprake is van een overschrijding en of dit gevolgen heeft voor het spooronderhoud. Om het gat te dichten zou een greep gedaan zijn in het infrastructuurfonds, dat onder meer is bedoeld voor onderhoud.

De PvdA stemde als enige partij met D66 tegen de financiele deal die de minister rond de HSL met de NS sloot.

De minister stelt dat de cijfers die zij de Kamer heeft gegeven, kloppen. De verwarring is volgens haar ontstaan doordat in de voorjaarsnota meerdere getallen in één tabel zijn terechtgekomen. Schultz benadrukt dat ze niet meer heeft uitgegeven aan het redden van de exploitant van de hsl, dan ze heeft afgesproken.

De High Speed Alliance (HSA), een dochterbedrijf van NS en KLM, baat de lijn tussen Amsterdam en België uit. Door tegenvallende aantallen passagiers dreigde het bedrijf om te vallen. Door een deal met de NS die honderden miljoenen euro’s kostte, kon dat worden voorkomen. Een faillissement zou Nederland miljarden hebben gekost.