Europese telecombedrijven ondergraven netneutraliteit via Verenigde Naties - Main contents
Het open internet wordt ernstig bedreigt door het voorstel van een groep Europese telecombedrijven, waaronder KPN, om websites mee te laten betalen aan het onderhoud en de uitbreiding van netwerken. Uit gelekte documenten blijft dat de telecombedrijven het voorstel indienden bij een VN-organisatie. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil dat eurocommissaris Neelie Kroes afstand neemt van de voorstellen en dat ze de neutraliteit van het internet waarborgt.
“KPN en haar Europese collega's lanceren een keiharde aanval op de netneutraliteit, die we in Nederland pas nog bij wet hebben gegarandeerd”, stelt Sargentini.
“Wanneer de toegang tot een internetdienst, zoals Google of Twitter, afhankelijk wordt van de vraag of deze bereid is te betalen voor het gegenereerde internetverkeer, krijgen telecomproviders een vrijbrief om bepaalde websites en diensten te blokkeren. Het open internet zal dan verbrokkelen.”
Wie betaalt voor ontwikkelingslanden?
Ontwikkelingslanden zouden het eerste slachtoffer worden van het uitgangspunt dat 'de verzender betaalt' voor de telecombedrijven. De Arabische Lente werd mede mogelijk gemaakt door sociale media. Maar Twitter en Facebook verdienen weinig aan gebruikers uit die landen. Zijn ze nog bereid hun diensten daar aan te bieden, als ze per gebruiker moeten afrekenen? En nog armere landen, worden die straks praktisch afgesloten van het internet, enkel omdat de Europese belbedrijven hun verdienmodel niet op orde hebben?
Bedreiging voor innovatie
Sargentini ziet het voorstel ook als een bedreiging voor de innovatieve kracht van het internet. Innovatie komt vaak van nieuwe bedrijven. Als nieuwe internetdiensten moeten betalen voor doorgifte van hun bits en bytes, wordt het veel moeilijker om bijvoorbeeld een nieuwe YouTube te lanceren. Google kan nog wel betalen, maar een concurrerende start-up wordt het werken onmogelijk gemaakt. Nieuwkomers worden nog sterker benadeeld als Google straks voorrang kan kopen voor de doorgifte van haar diensten. Daar komt de 'gedifferentieerde kwaliteit van dienstverlening' die de telecomproviders bepleiten wel op neer.
Geen standpunt van Europese Unie
Sargentini verlangt van eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) dat zij krachtig afstand neemt van het voorstel van de telecomproviders. “Dit is geen onschuldige proefballon. De telecomproviders zijn namelijk, naast overheden, zelf lid van de VN-organisatie die de grensoverschrijdende telecommunicatie regelt.” Deze Internationale Telecommunicatie-unie buigt zich eind december in Dubai over een wijziging van de regels. “Het is van groot belang dat Kroes duidelijk maakt dat het standpunt van de Europese telecomproviders niet dat van de Europese Unie is.”
Netneutraliteit Europees verankeren
De Europese Commissie heeft tot nu toe niet thuis gegeven op het gebied van netneutraliteit. “Het Europees Parlement heeft al meerdere keren uitgesproken dat de netneutraliteit bij wet moet worden gewaarborgd voor de hele Europese Unie”, zegt Sargentini. Een recent rapport van de Europese telecomtoezichthouders toont aan dat providers op grote schaal internetverkeer blokkeren en afknijpen. Maar Eurocommissaris Kroes wil er niets aan doen. Zij denkt dat het met transparantie is op te lossen.
Sargentini: “Nu gaan onze providers dus gewoon over haar hoofd naar de VN om de netneutraliteit definitief om zeep te helpen. Kroes zal echt met een wetsvoorstel moeten komen om dit offensief te stoppen.”
Schriftelijke vragen van Judith Sargentini aan de Europese Commissie
-
-Bent u bekend met het bericht dat Europese telecombedrijven een voorstel hebben ingediend bij de Internationale Telecommunicatie-Unie om online dienstverleners mee te laten betalen aan de kosten voor internetverkeer?
-
-Deelt u mijn zorg dat het voorstel van de European Telecommunications Network Operators Association (ETNO) een forse aantasting is van de netneutraliteit, omdat de doorgifte van een website of internetdienst afhankelijk wordt van de vraag of deze bereid is te betalen voor het gegenereerde internetverkeer? Krijgen telecombedrijven zo geen vrijbrief om bepaalde websites en diensten te blokkeren?
-
-Deelt u mijn zorg dat dit voorstel ertoe kan leiden dat internetdienstverleners ervoor zullen kiezen om mensen uit arme landen, of zelfs arme mensen in rijke landen, niet langer toegang te geven tot hun diensten, omdat de baten niet opwegen tegen de kosten?
-
-Deelt u mijn zorg dat dit voorstel kan leiden tot vermindering van de concurrentie en innovatie onder internetbedrijven, bijvoorbeeld doordat nieuwkomers niet in staat zijn de extra kosten op te brengen?
-
-Deelt u mijn zorg dat eerlijke concurrentie en innovatie evenzeer bedreigd worden door het voorstel van ETNO voor 'gedifferentieerde kwaliteit van dienstverlening', omdat dit gevestigde internetdienstverleners in staat stelt voorrang te kopen voor hun diensten?
-
-Bent u bereid om in het openbaar krachtig afstand te nemen van het voorstel van ETNO, om te voorkomen dat dit voorstel als 'het Europese standpunt' wordt gezien in de aanloop naar de herziening van de regels van de ITU tijdens de World Conference on International Telecommunications in december?
-
-Bent u het met mij eens dat dit voorstel aantoont dat het bieden van meer transparantie omtrent het blokkeren of afknijpen van diensten een onvoldoende garantie geeft dat het internet in de toekomst open zal blijven voor iedereen, en dat wettelijke waarborgen voor netneutraliteit in de hele Europese Unie dringend nodig zijn?