Europarlement op de bres voor vrij reizen in Europa

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, June 12 2012, 10:08.
Europarlement op de bres voor vrij reizen in Europa
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement accepteert niet dat het in het Schengendossier, over vrij reizen in de Europese Unie, buitenspel wordt gezet door de EU-lidstaten. Dinsdagochtend debatteerde Europarlementariërs over de vraag of het Europarlement mee mag beslissen over de evaluatie van het Schengenverdrag, dat vrij reizen in de Europese Unie mogelijk maakt. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini stelt dat op basis van het Verdrag van Lissabon het Europarlement als volksvertegenwoordiging wel degelijk inspraak heeft en dat - als de Europese ministers volharden in hun standpunt - een stap naar de Europese rechter onvermijdbaar is.

“De Europese ministers willen in dit dossier hun eigen gang gaan en willen het Europarlement buitenspel zetten”, constateert Sargentini. “Ze willen het ook graag doen lijken alsof wij Europarlementariërs zeuren om de kleine, technische details”

“Maar het gaat hier om de essentie van waarom wij hier zitten: Namelijk om als enig democratisch gekozen orgaan van de Europese Unie mee te beslissen over wetgeving die Europese burgers raakt.”

In een extra ingelaste vergadering stemde de parlementaire commissie Binnenlandse Zaken maandagavond al over de kwestie. “De stemming gaf al een sterk signaal af aan de lidstaten over dit dossier. We hebben duidelijk laten weten dat we een eenzijdige beslissing van lidstaten om de rechtsgrondslag te wijzigen niet accepteren.”

Sargentini betreurt het dat haar collega's in dezelfde stemming niet akkoord gingen met een Europese aanpak voor de tijdelijke herinvoering van grenscontroles in 'noodsituaties', daar blijven de EU-lidstaten zelf over beslissen. Het originele voorstel voorzag een rol van de Europese Commissie om te beslissen over die noodsituaties. “Zo hadden we kunnen voorkomen dat de vrijheid van Europeanen wordt overgeleverd aan de grillen van individuele lidstaten”, aldus Sargentini.

In de media

Sargentini reageerde vanochtend op Radio 1 op de kwestie.