Van Nistelrooij dringt aan op snelle start Europees Cybercrime Centrum in Den Haag

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, June 12 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Cybercriminaliteit kost Nederland volgens TNO naar schatting Eur 10 miljard per jaar. Nederland en Europa gaan dit vanaf januari 2013 harder aanpakken. Dan wordt het nieuwe Europees Cybercrime Centre bij Europol aan de Eisenhowerlaan in Den Haag operationeel. Lambert van Nistelrooij, CDA-woordvoerder ICT en Internet: "Het aanpakken van online criminaliteit zoals fraude met internetbankieren, creditcard gegevens en industriële spionage kan Nederland en Europa veel geld besparen. Ik heb er daarom gisteren in het Europees Parlement in Straatsburg op aangedrongen haast te maken met de oprichting van dit centrum en op tijd gekwalificeerde ICT experts aan te trekken."

Het Europees Cybercrime Centrum is bedoeld om de Europese landen te helpen op te treden tegen bedreigingen op het gebied van hun online veiligheid. Prioriteit wordt gegeven aan het voorkomen van georganiseerde criminaliteit zoals het stelen van creditcardgegevens en fraude met online bankieren, het samenwerken met aanbieders van sociale netwerken om identiteitsdiefstal tegen te gaan en het voorkomen van aanvallen op kritische ICT infrastructuur en industriële spionage. De wereldwijde schade wordt door de Europese Commissie zelfs geschat op 388 miljard US dollar per jaar. Daarmee is de schade door cybercrime volgens de Europese Commissie hoger dan de waarde van de wereldwijde handel in soft- en harddrugs.

Eurocommissaris Kroes heeft in het debat aangegeven met een EU-aanpak te komen ter bestrijding van cybercriminaliteit op het gebied van de dienstverlening en de handel via internet. Een positieve stap: "Op dit moment neemt online handel vier procent van de totale EU-handel voor zijn rekening. De verwachting is dat dit sterk zal stijgen wanneer het internet een veiligere handelsplaats is", aldus Van Nistelrooij.