Europees Parlement wil sterke inzet lidstaten voor onderhandelingen VN-wapenverdrag

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, June 13 2012, 16:06.
Europees Parlement wil sterke inzet lidstaten voor onderhandelingen VN-wapenverdrag
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement wil dat de lidstaten en de internationale gemeenschap zich inzetten voor een sterk VN-wapenverdrag. De onderhandelingen over het wapenverdrag, die de internationale handel in conventionele wapens moet reguleren, beginnen in juli. In de woensdag aangenomen resolutie roept het Europarlement de lidstaten op om eensgezind de onderhandelingen in te gaan. Het Europarlement roept ook in de sterkst mogelijke bewoordingen op om bindende internationale standaarden vast te leggen op het gebied van mensenrechten, democratie en corruptiebestrijding. Verdragsstaten zouden zich dan hier aan moeten houden bij de handel in wapens. Het steunt daarmee een initiatief van GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed.

Europarlementariër Judith Sargentini is blij met de aangenomen resolutie: “Het is van belang dat er scherpe afspraken komen over wapenhandel. Daarin moet het ook gaan over overige producten die militair gebruikt zouden kunnen worden. Ons amendement over deze 'dual-use goods' heeft gelukkig steun gekregen. Op voorstel van ons Kamerlid El Fassed neemt de Nederlandse regering dit punt mee als inzet mee in de onderhandelingen. Dit krijgt nu van het hele Europees Parlement steun.”

Sargentini geeft aan het jammer te vinden dat het Europarlement echter niet heeft ingestemd met het voorstel van de Groenen voor volledige transparantie en verantwoording. “Wij wilden graag ook dat er verantwoording aan burgers en maatschappelijke organisaties zou worden afgelegd in het hele proces. Transparantie en verantwoording afleggen bij zulke onderwerpen kan je namelijk niet slechts gedeeltelijk doen.” Volgens Sargentini biedt de resolutie echter wel genoeg hoop voor de inzet van de lidstaten. “Het is uiteindelijk wel een sterke resolutie geworden en dat signaal kunnen de lidstaten niet negeren.”

Een stevig Europees verdrag dicht de huidige mazen in nationale, regionale en multilaterale verdragen en controle mechanismen. Het kan gemeenschappelijke en juridisch bindende regels vaststellen maar bovenal kan zo'n verdrag verzekeren dat internationale wapenhandel onderworpen wordt aan noodzakelijke controle.

El Fassed reageert: “Terwijl vrachtschepen vol wapens nog altijd hun weg vinden naar landen waar grove schendingen van mensenrechten plaatsvinden, hebben tegenstanders van een wapenhandelsverdrag tal van mogelijkheden om de inhoud van het verdrag te verwateren.” Het is daarom belangrijk dat Nederland en de Europese Unie de rug recht houden en niet toegeven aan landen die het verdrag willen afzwakken. Heldere regels voor mensenrechten en humanitair recht, alle type wapens, munitie en handelsvormen, zoals doorvoer van wapens en een stevig toezicht zijn daarbij van belang, aldus El Fassed.