EP stemt in met aanscherping begrotingsregels - Main contents
De Europese Commissie krijgt meer mogelijkheden om in te grijpen als lidstaten met onverantwoord beleid de eurozone in gevaar brengen. Daar heeft het Europees Parlement vandaag mee ingestemd. Eén van de lessen die we uit de schuldencrisis moeten trekken is dat problemen in de eurozone te lang konden doorsudderen. De nadruk komt nu te liggen op het voorkomen van een crisis in plaats van het achteraf dichten van de gaten in het toezicht.
De eurocrisis voltrekt zich als een veenbrand. We zijn druk met de brandbestrijding in Spanje en Griekeland maar moeten tegelijkertijd het fundament onder de euro grondig verbouwen. Dat is belangrijk voor het herstel van vertrouwen en de toekomst van de euro. Vorig jaar hebben we belangrijke stappen gezet met de aanscherping van het toezicht op begrotings- en economisch beleid (het '6-pack'). Met de aanvullende regels die vandaag gestemd zijn (het '2-pack') hebben we een belangrijk sluitstuk op de begrotingsdiscipline in handen.
In aanvulling op het Stabiliteit en Groeipact krijgt de Europese Commissie meer mogelijkheden om de eurolanden te houden aan de Europese begrotingsregels. Zo komt er een gezamenlijk tijdspad voor het opstellen van de begroting en kan de Commissie aanbevelingen geven op basis van de ontwerpbegroting van lidstaten. Ook kunnen landen die in financiële problemen dreigen te raken of noodsteun ontvangen onder curatele worden gesteld.
Een krappe meerderheid van het Europees Parlement stemde vandaag voor de invoering van eurobonds op korte termijn. Het CDA is faliekant tegen het introduceren van eurobonds via de achterdeur. Eurobonds horen niet thuis in deze wetgeving over begrotingsdiscipline. Het is een onderwerp waarvoor we de tijd moeten nemen om serieus over na te denken. Daarnaast moeten eerst alle lidstaten hun zaken op orde hebben en zo ver zijn we nog niet. Gezond begrotingsbeleid en structurele hervormingen zijn essentiële bouwstenen voor economische groei. Het CDA wil een stevig fundament onder de euro. Daar moeten we ons nu op richten.