Groene EU-visie aanjager voor werkgelegenheid

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, June 14 2012.

GroenLinks steunt de richting die de Europese Commissie op wil om de werkloosheid in de Europese Unie tegen te gaan: banen scheppen door een omschakeling naar een duurzame economie en een moderne arbeidsmarkt met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden ongeacht het arbeidscontract. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen wil dat Europa deze mooie woorden nu ook hard maakt en niet in vrijblijvendheid blijft steken.

“Fatsoenlijke lonen en arbeidsvoorwaarden moeten we net zo goed Europees afdwingen als degelijk financieel beleid”, zegt Cornelissen. “Bijvoorbeeld door in iedere lidstaat een wettelijk minimumloon in te voeren gerelateerd aan het welvaartsniveau en boven de armoedegrens.”

Duits minimumloon

De Europese Commissie deed een eerste aanzet door landen als Duitsland aan te sporen tot de invoering van een minimumloon. “Het is niet alleen in het belang van Duitse werknemers als ze eindelijk een fatsoenlijk minimumloon krijgen, maar vooral ook van de Zuid-Europese werknemers die de druk op hun lonen in de eurocrisis zien toenemen om te kunnen concurreren met Noord-Europa”, stelt Cornelissen.

Cornelissen is zeer te spreken over de visie van de Europese Commissie om tot meer Europese werkgelegenheid te komen: “De boodschap is helder: vergroening is dé manier om nieuwe banen te scheppen.”

De Europese Commissie toont aan dat tussen nu en 2020 alleen al vijf miljoen banen kunnen worden gecreëerd in de duurzame energiesector. Ook beveelt de Europese Commissie, net als GroenLinks, aan om werkgelegenheid te stimuleren door belastingen te verschuiven van arbeid naar groene belastingen.

Zekerheden zonder vast contract

Tenslotte benadrukt Cornelissen het belang van zekerheden voor werknemers zonder een vast contract: “Ik sluit me aan bij het pleidooi van de Europese Commissie voor recht op pensioen, scholing en meer financiële zekerheid voor mensen ongeacht hun arbeidscontract. Het is wel zaak dat er nu concrete wetgevende stappen worden gezet die deze zaken voor alle soorten werknemers regelt. Ook over grens.”