Straatsburg deze week: 11 t/m 14 juni 2012

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, June 12 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Akkoord over energie efficiëntie richtlijn

Onderhandelaars van het Europarlement en de EU-landen hebben een compromis bereikt over de energie efficiëntie richtlijn. Energiebedrijven in de EU moeten jaarlijks 1,5 procent minder omzet boeken dan ze normaal zouden doen. Ze moeten hun klanten daartoe aanzetten om energie te besparen. Bovendien moeten rijksoverheden jaarlijks 3 procent van hun gebouwoppervlakte renoveren met allerlei verbeteringen voor energiebesparing. Lidstaten behouden flexibiliteit bij het invoeren van de maatregelen voor meer energie-efficiëntie. De doelstellingen en gepaste maatregelen zijn helder, maar er is flexibiliteit voor lidstaten hoe het in eigen land in te vullen. Lidstaten mogen dus alternatieve plannen starten, zolang deze maar hetzelfde effect hebben.

De acties die uit de energie efficiëntie richtlijn voortvloeien moeten enorm veel energie gaan besparen. De EU was al op pad om 9 procent minder gas, olie en stroom te verbruiken in 2020, maar hierdoor loopt dat op tot 17 procent. Europa streeft echter naar 20 procent besparing, zodat de komende jaren nog extra maatregelen volgen. Met deze richtlijn kunnen we op een kostenefficiënte manier verder werken aan het reduceren van CO²-uitstoot, concurrentiekracht bevorderen en nieuwe banen creëren. Lees verder

Europees zenuwcentrum tegen cybercrime naar Den Haag

Cybercriminaliteit kost Nederland volgens TNO naar schatting Eur 10 miljard per jaar. Nederland en Europa gaan dit vanaf januari 2013 harder aanpakken. Dan wordt het nieuwe Europees Cybercrime Centre bij Europol aan de Eisenhowerlaan in Den Haag operationeel. Het aanpakken van online criminaliteit zoals fraude met internetbankieren, creditcard gegevens en industriële spionage kan Nederland en Europa veel geld besparen. Ik heb er daarom gisteren in het Europees Parlement in Straatsburg op aangedrongen haast te maken met de oprichting van dit centrum en op tijd gekwalificeerde ICT experts aan te trekken.

Het Europees Cybercrime Centrum is bedoeld om de Europese landen te helpen op te treden tegen bedreigingen op het gebied van hun online veiligheid. Prioriteit wordt gegeven aan het voorkomen van georganiseerde criminaliteit zoals het stelen van creditcardgegevens en fraude met online bankieren, het samenwerken met aanbieders van sociale netwerken om identiteitsdiefstal tegen te gaan en het voorkomen van aanvallen op kritische ICT infrastructuur en industriële spionage. De wereldwijde schade wordt door de Europese Commissie zelfs geschat op 388 miljard US dollar per jaar. Daarmee is de schade door cybercrime volgens de Europese Commissie hoger dan de waarde van de wereldwijde handel in soft- en harddrugs.

Eurocommissaris Kroes heeft in het debat aangegeven met een EU-aanpak te komen ter bestrijding van cybercriminaliteit op het gebied van de dienstverlening en de handel via internet. Een positieve stap: op dit moment neemt online handel vier procent van de totale EU-handel voor zijn rekening. De verwachting is dat dit sterk zal stijgen wanneer het internet een veiligere handelsplaats is.

Europees Parlement komt op voor Nederlandse haringvissers

Vandaag heeft het Europees Parlement meer zeggenschap geëist over het managen van de visbestanden. Het Europees Parlement moet erop toezien dat de quota worden gebaseerd op de juiste wetenschappelijk verkregen data. Dan kunnen de quota voor haring eventueel nog omhoog. Op Vlaggetjesdag bleek het al: de haring is dit jaar lekker smeuïg en van uitzonderlijke kwaliteit. Bovendien is de haringstand nu meer dan hersteld en beter dan verwacht. Toch zijn de maximaal toegestane vangstquota nog steeds laag vastgelegd. Ik vind dat er betere en wetenschappelijke onderbouwing nodig is om dergelijke vangstbeperkingen vast te stellen of juist bij te stellen.

Doordat de vangstquota sinds de jaren tachtig op een erg laag niveau zijn vastgesteld, is het haringbestand inmiddels van goede kwaliteit en terug op het niveau van de jaren '50. In 2012 kon de vangstquota voor de Nederlandse vissers in de Noordzee al met 50% omhoog naar 53.000 ton. Onderbenutting is niet goed voor de visstand. Ik verwacht voor 2013 een verdere verhoging. Door de invoering van het Verdrag van Lissabon heeft het Parlement bij de vaststelling hiervan meer in de melk te brokken.

Het Europees Parlement sprak zich vandaag uit voor meer invloed van het Europees Parlement over het beheer van Schotse haring en gaat erop toezien dat de quota worden gebaseerd op de juiste data.