Laat Iraanse studenten met rust!

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Monday, June 18 2012, 11:03.

Het regent klachten van studenten met een Iraanse achtergrond. De IND neemt namelijk geen verblijfsaanvragen van Iraanse studenten en afgestudeerden in behandeling. De ministers Rosenthal en Leers zeggen zich te baseren op EU-sancties maar er is geen enkel ander land dat die sancties zo ruim interpreteert. Iraanse studenten zijn nu het slachtoffer in plaats van het bewind in Teheran. Dat is een slechte zaak. Daarom heb ik samen met Sharon Gesthuizen en Jasper van Dijk de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Wat is uw reactie op het bericht dat de IND verblijfsaanvragen van Iraanse studenten en net afgestudeerde studenten in Nederland niet in behandeling neemt? (1)
  • 2. 
    Hoe verhoudt deze maatregel zich tot de mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat studievisa op gebruikelijke wijze wordt afgehandeld? (2)
  • 3. 
    Hoe komt het dat in dezelfde mededeling wordt aangegeven dat aanvragen voor kort verblijf op gebruikelijke wijze worden afgehandeld, terwijl ons via mail en media geluiden bereiken dat verblijfsaanvragen tot november niet worden behandeld? (3) Betekent dit ook dat aanvragen voor arbeid bij voorbaat niet voor de zomer afgehandeld kunnen zijn?
  • 4. 
    Wat is uw reactie op het feit dat de IND in externe berichtgeving heeft aangekondigd dat geen enkele MVV-, visum- en vergunningaanvraag van mensen met een Iraanse nationaliteit in behandeling wordt genomen? (4) Deelt u de mening dat hier sprake is van discriminatie van Iraanse vreemdelingen en hun familieleden?
  • 5. 
    Hoeveel (afgestudeerde) studenten en promovendi worden het nu onmogelijk gemaakt om hun opleiding af te maken of hun kennis in te zetten voor de Nederlandse maatschappij? Om welke opleidingen en bedrijfssectoren gaat het en waarom?
  • 6. 
    Welke maatregelen worden genomen om te voorkomen dat studenten hun opleiding moeten stopzetten of niet aan het werk kunnen terwijl wel aan alle voorwaarden wordt voldaan?
  • 7. 
    Klopt het dat Nederland verder gaat dan de sancties genoemd in de EU verordening 267/2012 van 23 maart 2012? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe rechtvaardigt u dit? En in hoeverre wijkt Nederland af van deze verordening?

Bronnen:

  • 1. 
    http://www.nu.nl/buitenland/2770632/eu-verscherpt-sancties-iran.html & http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/14386_stop_sancties_tegen_iraanse_studenten_in_nederland/
  • 2. 
    http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/06/14/kamerbrief-over-aanvragen-visa-en-verblijfsvergunning-mensen-met-iraanse-nationaliteit.html
  • 3. 
    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/8764/Ferdows-Kazemi/article/detail/3261223/2012/05/25/Minister-Rosenthal-grijp-uw-kans-en-help-de-democratie-in-Iran.dhtml
  • 4. 
    http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/14386_stop_sancties_tegen_iraanse_studenten_in_nederland/