Ook handelscommissie EP verwerpt verdrag ACTA

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, June 21 2012, 11:03.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini i reageert opgetogen op het verwerpen van antipiraterijverdrag ACTA door de commissie voor internationale handel van het Europees Parlement. Het kritisch conceptrapport werd met grote meerderheid aangenomen. Dit is een belangrijke laatste stap voor het Europees Parlement op 4 juli in zijn geheel zal stemmen over ACTA.

“Het is nu vijf op een rij”, constateert Sargentini. “Vijf commissies mochten hun mening geven en allemaal zijn ze negatief voor ACTA en positief voor het open en vrije internet. In juli kunnen we nu in Straatsburg definitief een punt zetten achter dit onzalige plan.”

Zombieverdrag

Helaas wil de Europese Commissie i nog niet van opgeven weten. ACTA wordt steeds meer een zombieverdrag, dat maar niet dood wil blijven. Eurocommissaris De Gucht zei gisteren dat hij van plan is ACTA opnieuw in te dienen bij het Europees Parlement, zodra het Europees Hof van Justitie haar advies heeft gegeven.

Sargentini: “Dat advies komt waarschijnlijk over een jaar of twee. Volgens De Gucht zal het Hof bevestigen dat ACTA niet strijdig is met de bestaande wetgeving. Dat de parlementscommissie voor fundamentele vrijheden daar in overweldigende meerderheid anders over denkt, doet er blijkbaar niet toe.”

ACTA wordt een erg langdradig verhaal. Steeds blijkt de zombie toch nog niet helemaal dood. Sargentini kijkt op zich uit naar de mening van het Europees Hof. "Dat kon wel eens vernietigend zijn voor ACTA. Maar we weten al wat we vinden van ACTA. ACTA is slecht voor Europa en de wereld. Het is slecht voor innovatie, slecht voor de ontwikkeling van artiesten, slecht voor de toegang tot goedkope medicijnen in ontwikkelingslanden én slecht voor de fundamentele vrijheden. Wat ons betreft kan dit boek zo snel mogelijk dicht."