Gezond thuis - Main contents
De RVZ (Raad voor de Volksgezondheid) bracht een advies uit over de vraag hoe we de kosten van de vergrijzing in toom kunnen houden.
Het meest in het oog springende deel van het advies was, dat we meer zelf zouden moeten betalen als we zorg of ondersteuning nodig hebben. De overheid zou alleen voor de allerzwaksten de kosten voor zijn rekening kunnen nemen. De Raad doet hier de suggestie voor zorgsparen. Dat klinkt redelijk, maar is het niet. Op de eerste plaats omdat zorgsparen pas over een langere periode ingevoerd kan worden. Mensen hebben immers de tijd nodig om zo'n enorm tegoed op te bouwen. Maar tegen de tijd dat het zorgsparen ingezet kan worden, is de kostenveroorzaker er niet meer. Dan is de generatie baby- boomers namelijk overleden en is er weer sprake van een kostenverdeling die normaal is. Kortom, tegen de tijd dat zorgsparen effectief is, hoeft het niet meer. Bij mij dus geen enthousiasme voor dat zorgsparen. Bovendien: lang niet oudere kan het betalen. Lage en middeninkomens worden langzaam maar zeker belast met een lange reeks van eigen betalingen en lang niet iedereen kan zoveel opzij leggen. Veel beter is het, om de solidariteit tussen ziek en gezond, oud en jong en met of zonder beperking in stand te houden door een inkomensafhankelijke zorgpremie te heffen. Daarmee houden we dan tegelijk de verzekeringsbranche op afstand, want bij dat zorgsparen hebben vooral de grote commerciële verzekeraars belang.
Trouwens, in het stuk van de RVZ stonden vooral heel veel zaken waar ik het wél van harte mee eens ben. Zoals het advies, dat we veel beter ons best moeten doen om ervoor te zorgen dat mensen langer thuis moeten kunnen blijven wonen. Nederland loopt daarin langzamerhand achterstand op, terwijl bijna iedereen thuis wil blijven, ook als er intensievere hulp nodig is. Genoeg te doen dus, maar laten we de energie in de juiste keuzes stoppen!