CDA wil moeders informeren over opslag navelstreng

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Thursday, June 21 2012.

Esther de Lange (CDA, Volksgezondheid) wil dat zwangere vrouwen beter geïnformeerd worden over wat er gebeurt met de navelstreng na de geboorte van hun kind. Ze kreeg hiervoor de steun van de commissie volksgezondheid in het Europees Parlement. Er zijn grote verschillen in de aanpak tussen de verschillende lidstaten. Esther de Lange: "Na de geboorte kunnen vrouwen ervoor kiezen om stamcellen uit het navelstrengbloed op te laten slaan voor later gebruik door hun eigen kind indien nodig of door anderen. Verder kunnen de stamcellen ook ter beschikking van de wetenschap gesteld worden. Helaas zijn de meeste vrouwen hiervan niet op de hoogte."

Op dit moment wordt bij minder dan 1% van de geboortes iets met de stamcellen uit de navelstreng gedaan. Die stamcellen kunnen essentieel zijn bij de behandeling van bepaalde ziektes, zoals leukemie. Ook zijn de stamcellen van grote waarde voor wetenschappelijk onderzoek.

Esther de Lange: "Wanneer vrouwen niet weten dat de donatie of opslag van de navelstreng van hun zojuist geboren kind het verschil kan maken voor hun eigen kind of voor andere kinderen, zullen ze er ook niet gauw voor kiezen om deze op te slaan of te doneren. Een gemiste kans, wat mij betreft. Uiteraard blijft de keuze altijd aan de ouders."