Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 22 juni 2012

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Friday, June 22 2012, 16:24.

Griekse verkiezingen

Hans van Baalen is gematigd optimistisch over de uitkomst van de Griekse verkiezingen. Hij vindt dat de Griekse bevolking met de keuze voor Antonis Samaras van Nea Demokratia, een eerste stap heeft gezet in de goede richting. Van Baalen benadrukt echter dat het pad van hervormingen en bezuinigingen de enige weg is uit de crisis. Dit betekent dat Griekenland haar afspraken met de EU moet nakomen. Kortom, Griekenland is er nog lang niet.

Ratko Mladic

Tijdens een hearing in het EP heeft Hans van Baalen de aanklager van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, Serge Brammertz, om opheldering gevraagd over de opschorting van het proces tegen Ratko Mladic. Het proces zou in eerste instantie op 25 juni worden hervat, maar volgens het Hof hebben de aanklagers procedurefouten gemaakt. Van Baalen vindt dat het proces niet mag worden vertraagd, maar dat de Servische verdachte van oorlogsmisdaden zo spoedig mogelijk moet worden berecht.

Kaukasus en Georgië

Tijdens een debat in de Defensie-commissie, stelde Hans van Baalen dat de spanningen aan de Russisch-Georgische grens een gevaar vormen voor de stabiliteit in de Kaukasus. Hij vindt dat de Europese Unie een diplomatieke oplossing voor het Russisch-Georgische grensgeschil krachtig moet ondersteunen. Gezien de grote olie- en gasvoorraden, biedt de Kaukasus perspectieven voor economische samenwerking met Europese en Nederlandse bedrijven. Hiervoor is politieke stabiliteit in de regio echter noodzakelijk.

Cypriotisch voorzitterschap EU

Hans van Baalen bracht, in het kader van de ALDE-fractie, een bezoek aan Nicosia in voorbereiding op het Cypriotische voorzitterschap. Hij sprak, onder andere, met de Cypriotische president Dimitris Christofias en de minister van Buitenlandse Zaken Erato Kozakou−Marcoullis over de politieke en economische ontwikkelingen in de regio. Van Baalen sprak zich uit tegen de Turkse bezetting van Noord-Cyprus. Ook vindt hij dat Turkije Cyprus en het Cypriotische voorzitterschap volledig moet erkennen, indien zij de onderhandelingen over toetreding wil voortzetten. Daartoe moet het Ankara-protocol zo snel mogelijk worden geratificeerd. Turkije zal zonder terugtrekking van de bezettingsmacht uit Cyprus, geen EU-lid kunnen worden.

Politieke situatie Servië

In de commissie Buitenlandse Zaken heeft Hans van Baalen de EU-buitenlandchef Catherine Asthon opgeroepen om de politieke ontwikkelingen in Servië zeer kritisch te volgen. Sinds 20 mei is de nationalist Tomislav Nikolic president van de Servië. Van Baalen vindt dat de regering van Nikolic de economie moet liberaliseren en het etnisch cliëntelisme moet uitbannen. Indien president Nikolic zich niet aan de afspraken met de EU houdt, moet dit verregaande consequenties hebben voor het kandidaat EU-lidmaatschap van Servië.