EU Pensioenplannen? - Main contents
Van Rompuy kondigt vandaag verrassend aan dat hij komend weekend verplichte pensioenhervormingen wil voorstellen voor Europa. Niet als aanbeveling, maar met een verplichtend karakter.
De EU moet kunnen ingrijpen bij landen die hun zaak niet op orde hebben. Dus als een land aan het Europese geldinfuus ligt, moet het niet de pensioenleeftijd kunnen verlagen of weigeren de belastinginning op orde te krijgen. Dus hebben we deze week een wet aangenomen waardoor Europa kan ingrijpen als een land zijn belastinginning niet op orde heeft. (met een PVV tegenstem: die wil dus niet dat Europa de Griekse belastinginning op orde krijgt).
Bij pensioenen, vraag ik al sinds 2006 dat Europa niet de controle moet kunnen krijgen over onze private pensioengelden. De pensioenspaarpot is opgebracht door Nederlandse werkgevers en werknemers. Gelukkig is de Nederlandse overheid altijd op afstand gebleven. Als zij het had overgenomen, had zij het vast ‘opgegeten’. Dat is was er in andere landen met pensioenfondsen gebeurd is.
Daarom ook verzet ik me tegen het feit dat de EU competentie zou hebben over de aanvullende pensioenen. Dan zou de controle naar Brussel verschuiven. Misschien levert dat in eerste instantie nog niet een groot probleem op, maar op termijn wel. En aangezien er in Europa een grote behoefte aan kapitaal is op bepaalde plekken, kijken velen naar hoe die €800 miljard (inderdaad: meer dan het hele Europese Noodfonds bij elkaar) belegd zou kunnen en moeten worden.
Als pensioenrapporteur heb ik een voorstel gedaan voor een positie op pensioenen in Europa, waar de hele Tweede Kamer mee ingestemd heeft (Nederlandse versie, Engelse versie). Hiermee reis ik op dit moment Europa door. Het Nederlandse parlement is hiermee uniek dat het haar positie van tevoren markeert en niet achteraf klaagt. Deze week schrijft op mijn voorstel voorzitter Verbeet een brief aan de Europese commissie met de vraag om twee EU plannen, die over de pensioenfondsen gaan, stil te zetten. Ook een unieke stap.
Van Rompuy lijkt dus een gewone polticus te worden: plannen in een belangrijke krant publiceren (dit keer Welt am Sonntag en dan maar wachten op de reacties. Ik wil graag zijn echte plan zien om te weten wat er aan de hand is. Dat moet Rutte dan maar eens aan de Kamer opsturen en hij kan in de Kamer uitleg komen geven. Natuurlijk voordat hij deelneemt aan de EU top.