Montenegro mag beginnen met toetredingsonderhandelingen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, June 27 2012.

GroenLinks verwelkomt de opening van de onderhandelingen met Montenegro om toe te treden tot de Europese Unie. Volgens Europarlementariër Marije Cornelissen is het besluit van de ministers van buitenlandse zaken een welkome bevestiging van de voortgang die Montenegro heeft geboekt om aan de Europese voorwaarden te voldoen. Wel moet de bestrijding van corruptie nu extra prioriteit krijgen in de onderhandelingen.

“De opening van de toetredingsonderhandelingen is een terechte erkenning voor de inspanningen van Montenegro”, zegt Cornelissen. “Dat betekent dat Montenegro het moeilijkste werk nu onder toeziend oog van de Europese Commissie voortzet, namelijk de bestrijding van corruptie en het moderniseren van de rechtstaat.”

Hoewel Montenegro al veel wetten heeft aangenomen die overeenstemmen met de EU- regelgeving, worden ze in de praktijk slecht uitgevoerd. Zo is corruptie nog steeds wijdverspreid, vooral onder de politieke elite en buitenlandse investeerders.

“In de toetredingsonderhandelingen moeten we direct de link leggen met de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad,” aldus Cornelissen. “Ik sta daarom volledig achter het nieuwe beleid van de Europese Commissie om de onderhandelingen te beginnen met de moeilijkste hoofdstukken: justitie, fundamentele rechten en veiligheid.”

Ook het antidiscriminatiebeleid is in de grondwet goed geregeld, maar in de praktijk verbetert de situatie van Roma, Ashkali en Egyptenaren niet genoeg. De Montenegrijnse overheid spant zich wel genoeg in voor homorechten.

Montenegro kreeg de kandidaat-status in 2010, maar wachtte nog op het startsein voor het openen van de toetredingsonderhandelingen. De Europese regeringsleiders zullen naar verwachting het besluit om de onderhandelingen te openen vrijdag bekrachtigen.