Nodig Egyptische president uit in Europees Parlement

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, July 5 2012, 10:55.
Nodig Egyptische president uit in Europees Parlement
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement moet de onlangs verkozen president van Egypte, Mohamed Morsi, uitnodigen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil dat Europa zo een signaal aangeeft aan de militaire machthebbers in Egypte dat ze alleen een democratisch gekozen vertegenwoordiger accepteert als de leider van een land.

Keuze van het volk respecteren

“De spanningen in Egypte blijven oplopen en het lijkt erop dat de militaire junta de macht niet wil afgeven”, analyseert Sargentini. “De keuze van het Egyptische volk moet gerespecteerd worden, maar het lijkt erop dat het leger daar moeite mee heeft. In de Europese Unie steunen we de Arabische Lente ten volle, dus moeten we ook deze stap naar democratie ondersteunen, wat je ook vindt van de inhoudelijke politiek van Morsi.”

Sargentini vindt dat de uitnodiging zo snel mogelijk de deur uit moet. Wat haar betreft zou de president al in september naar het Europees Parlement moeten komen. Het ontbinden van het gekozen parlement door het Egyptisch hooggerechtshof en het overhevelen van presidentiële bevoegdheden aan de militaire machthebbers tonen aan dat de junta de touwtjes strak in handen heeft. De hoogste bestuursrechter in Egypte zal zich snel over deze ontwikkelingen uitspreken.

“Het is belangrijk dat het Europees Parlement daarvoor al duidelijk maakt dat zij de democratie in Egypte recht wil doen”, aldus Sargentini.