Europees Parlement bekritiseert 'binnenlandse' grenscontroles

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, July 5 2012, 10:00.
Europees Parlement bekritiseert 'binnenlandse' grenscontroles
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement uitte in een debat felle kritiek op de 'binnenlandse' grenscontroles die sommige Europese landen uitvoeren. Zo voert de Marechaussee in Nederland aan de grens met België en Duitsland nog steeds regelmatig mobiele controles uit. Deze controles zijn in strijd met de Schengenregels over vrij reizen in de Europese Unie. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil dat Nederland deze controles afschaft. Ze wijst daarbij naar eerdere rechterlijke uitspraken.

Sargentini: “Het vrij kunnen reizen binnen het Schengengebied is één van de verworvenheden van de Europese Unie. De Schengenregels zijn duidelijk: geen grenscontroles aan de binnengrenzen, dus ook geen verkapte controles.”

Verkapte grenscontroles

De mobiele controles (onder de noemer Mobiel Toezicht Veiligheid, MTV) komen neer op verkapte grenscontroles en zijn dus illegaal volgens Europese afspraken. “Het Nederlandse kabinet wijzigde vorig jaar het Vreemdelingenbesluit om deze MTV-controles mogelijk te maken, maar ze blijven in strijdt met de Schengenregels”, concludeert Sargentini. “Zelfs een van minister Leers' eigen adviescommissie gaf al een vernietigend commentaar.” Sargentini zegt dat verschillende rechters dit ook daarna hebben bevestigd. “Er zijn meerdere uitspraken geweest waaruit blijkt dat deze controles verkapte grenscontroles zijn en dus niet mogen.”

Begin juni heeft de Raad van State in een spoedprocedure een zogenaamde prejudiciële vraag gesteld aan het Europees Hof van Justitie om duidelijkheid te vragen over de Nederlandse controles. Eerder deed de rechtbank van Roermond al dat verzoek. De vraag van de Raad van State wordt morgen inhoudelijk behandeld bij het Hof. De uitspraak wordt in augustus al verwacht.