PvdA wil EU-uitspraak over Indonesische wapendeal - Main contents
“De Indonesische regering is buitenproportioneel gewelddadig in de Papoearegio”, zegt Thijs Berman, delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement. “Daarom wil ik niet dat EU-lidstaten, dus ook Duitsland niet, een tankdeal met het land sluiten.” Berman refereert in een interview met BNR Nieuwsradio aan het optreden van het Indonesische leger begin juni. Toen werd een Indonesische soldaat gelyncht en reageerde het leger, zoals president Yudhoyono later ook zelf toegaf, met buitenproportionele acties. Burgers raakten gewond en huizen werden platgebrand. Vandaag stelt Berman samen met PvdA-collega Emine Bozkurt vragen over de beoogde tankdeal aan de Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid voor de EU.
In principe zijn bilaterale wapendeals een nationale competentie en kunnen lidstaten daar dus zelfstandig over beslissen. Toch is er een uitzondering. Berman: “Er is een EU-gedragscode voor wapenexport. Een van de criteria voor het ontvangende land is dat er geen risico bestaat dat wapens gebruikt worden voor repressie van de eigen bevolking. De gedragscode is politiek bindend.” Daarom vraagt de PvdA in het Europees Parlement aan Ashton hoe zij de mensenrechtensituatie in Indonesië beoordeelt. En of het land wel aan alle criteria voor wapenexport voldoet, gezien het recente disproportionele optreden van het leger in Papoea.
Over de Nederlandse tankdeal
Aanvankelijk was er sprake van een mogelijke deal tussen Nederland en Indonesië. Het land zou voor 200 miljoen euro 80 tanks van Nederland kopen. De PvdA in de Tweede Kamer was een van de partijen die de transactie tegenhield, op grond van de mensenrechtensituatie in het land. De partij is er niet gerust op dat de tanks enkel gebruikt worden voor de bescherming van de buitengrenzen.
Vraag aan Ashton:
In Indonesia, serious tensions arose in the Papua region after the violent death of an Indonesian soldier, early June, 2012. In response, the Indonesian army carried out actions that were later described by Indonesian president Mr. Yudhoyono as an "overreaction." Several people have been wounded and houses have been burnt down. There are no reports on any judicial enquiries after these incidents, although both the death of the soldier and the army retaliation would seem to amply warrant such investigation.
It is the competence of the Member States to grant permission for arms exports. However, the EU Code of Conduct on arms exports is politically binding and offers clear criteria. One of the reasons to refuse an export licence is a situation where "there is a clear risk that the proposed export might be used for internal repression".
How does the Council assess the human rights situation in Indonesia?
Does the Council consider that Indonesia fully meets the criteria for arms exports from EU member states, after the June incidents in Papua?
Does the Council consider that the export of all conventional arms is still acceptable, and if so, on which grounds?
Should there be an exclusion of armaments that could be used against the population?
Bron afbeelding: flickr / IMCOM