Geen visumvrij reizen voor Oekraïne bij aannemen anti-homowet

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Friday, July 6 2012.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen roept per brief haar Oekraïense collega's op om een omstreden anti-propagandawet in te trekken. De wet zou onder andere voorlichting over en het uiten van homoseksualiteit verbieden. Cornelissen waarschuwt dat in het actieplan voor visumvrij reizen naar de Europese Unie expliciet als voorwaarde staat dat Oekraïene antidiscriminatiewetwetgeving moet invoeren. Deze wet zou daar zeker een streep door zetten.

De homofobe wet die nu voorligt stelt zelfs het openlijk bespreken van homoseksualiteit strafbaar. Zelfs een krantenjongen kan gevangenisstraf krijgen als hij een krant verkoopt waar iets over homoseksualiteit in staat.

Cornelissen: "Als Oekraïne de banden met de Europese Unie wil uitbreiden, dan moeten homorechten juist beschermd worden. Vrije handel en vrij reizen gaan samen met vrijheid, voor álle Oekraïners."

Cornelissen herhaalt in de brief aan het Oekraïense parlement de antwoorden die de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, gaf op vragen van GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed. Rosenthal schrijft daarin dat de voorgestelde wet in strijd is met de afspraken in zowel het associatie-akkoord als het actieplan voor visumvrij reizen. Aangezien hierover met unanimiteit besloten moet worden is dit voldoende om beide processen tegen te houden tot de homofobe wetten van tafel zijn. Cornelissen voegt zo stevige politieke druk toe aan de acties van allerlei maatschappelijke organisaties, zoals een internetactie die al bijna 100.000 steunbetuigingen heeft gekregen.

Oekraïne is een van de Europese landen waar het het slechtst gesteld is met de rechten van seksuele minderheden. Dit jaar kon de gay pride in Kiev, waar Cornelissen aan wilde deelnemen, niet doorgaan omdat honderden extremisten de tachtig deelnemers bedreigden. De politie kon of wilde niet ingrijpen. Zelfs de persconferentie waar de organisatie de afgelasting wilde toelichten, bleek niet veilig.