Zorgen over werkdruk na twee jaar kleiner kabinet
DEN HAAG (PDC) - Hans Hillen1 en Henk Bleker2 hebben afgelopen zaterdag hun zorgen geuit over het kleinere aantal bewindslieden. Het kabinet-Rutte telt slechts twaalf ministers en acht staatssecretarissen, daar waar in het verleden een ploeg van dertig bewindslieden gebruikelijk was. Nederland heeft (zeker relatief gezien) het kleinste kabinet van de EU.
Volgens Hillen is het combineren van langdurige Kamervergaderingen, het afleggen van werkbezoeken en het voorbereiden van nieuw beleid niet goed te doen. Bleker denkt dat een aparte bewindspersoon voor buitenlandse handel onmisbaar is, vanwege de vele handelsmissies. Als verantwoordelijke voor zowel landbouw als handel, kwam hij aan die missies onvoldoende toe.
Een kleiner aantal bewindslieden was vooral een wens van de VVD. Het is echter niet duidelijk of de VVD-bewindslieden eveneens problemen hebben met de toegenomen werkdruk.
Parlementair historicus Bert van den Braak3 (PDC) vindt dat er alle reden is om het functioneren van zo'n kleine ploeg bewindslieden te evalueren. Daar waar er minder bewindslieden zijn, neemt vooral de macht van ambtenaren toe.
bron: de Volkskrant, 7 juli 2012
Read more ...
- 1.CDA'er op de rechterflank en 'spindoctor' avant la lettre. Zoon van een katholieke officier en opgegroeid in 't Gooi. Was leraar in Hilversum en Bussum en daarna politiek verslaggever van het NOS Journaal. Speelde als voorlichter een belangrijke rol bij het uitdragen van pijnlijke maatregelen door minister Ruding. Was vervolgens twaalf jaar een invloedrijk Tweede Kamerlid van het CDA en onder meer fractiesecretaris. Na vier jaar voorzitterschap van het College van Zorgverzekeringen Eerste Kamerlid en in 2010 verrassend minister van Defensie in het kabinet-Rutte I. Moest toen noodgedwongen flinke bezuinigingen accepteren en verdedigen. Politicus die niet schuwde door ferme uitspraken voor de nodige reuring te zorgen.
- 2.Groningse CDA-bestuurder, die als staatssecretaris voor landbouw, visserij, natuur en buitenlandse handel in het kabinet-Rutte I vaak in de belangstelling stond. Na ambtelijke en wetenschappelijke functies en na werkzaam te zijn geweest als organisatie-adviseur, was hij tien jaar gedeputeerde in Groningen. Was verder drie keer lijsttrekker bij de Statenverkiezingen en in 2009-2010 directeur van RTV Noord. Na de nederlaag van het CDA bij de Kamerverkiezingen van 2010 werd hij interim-voorzitter van zijn partij en in die rol maakte hij de weg vrij voor een CDA-VVD-kabinet, met de PVV als gedoogpartner. Door dossiers als ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder, dierenwelzijn (met name ritueel slachten) en forse bezuinigingen op natuurbeleid en door mediaoptredens een spraakmakend bewindsman.
- 3.Kenner van de parlementaire geschiedenis met grote parate feitenkennis. Als medewerker van het PDC nauw betrokken bij websites over parlement en politiek en beheerder van het omvangrijke biografisch archief, het databestand over Nederlandse politici. Promoveerde in 1998 op een lijvig proefschrift over de Eerste Kamer, schreef samen met J.Th.J. van den Berg een boek over de parlementaire geschiedenis 1946-2016 en publiceert regelmatig in tijdschriften en dagbladen. Sinds 1 december 2018 is hij bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel in Maastricht.