Maak na ACTA ook einde aan bewaarplicht telecomgegevens

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Monday, July 9 2012, 17:54.
Maak na ACTA ook einde aan bewaarplicht telecomgegevens
Bron: Groenlinks

De Europese Commissie moet snel met een voorstel komen om de langdurige opslag van gegevens van bellers en internetters af te schaffen. Dat eiste Europarlementariër Judith Sargentini vandaag van eurocommissaris Cecilia Mälmstrom tijdens een vergadering van de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement. Sargentini reageerde op een interview met Malmström, waarin zij meldde dat ze de evaluatie van de omstreden bewaarplicht opnieuw wil uitstellen.

Waar en met wie je belt, wanneer je online bent en met wie je mailt: dat moet allemaal worden opgeslagen door telefoon- en internetproviders, ten behoeve van politie en inlichtingendiensten.

“Er is geen Europese wet die zo desastreus is voor de privacy”, stelt Sargentini. “En Europese regeringen kunnen niet aantonen dat de bewaarplicht daadwerkelijk helpt bij het opsporen van misdrijven of het voorkomen van terreur. Lees de evaluatie van Malmström zelf maar.”

Het is tijd om de bewaarplicht te vervangen door een minder bot instrument. Sommige regeringen zullen daar niet blij mee zijn, miljoenen internetters wel. Die kunnen de doorslag geven, zo zagen we bij de verwerping van het antipiraterijverdrag ACTA. Malmström moet dit momentum moeten benutten.

Treuzelen met herziening

Sargentini vindt het onaanvaardbaar dat Malmström treuzelt met de herziening van de bewaarplicht, maar ondertussen Duitsland voor de Europese rechter sleept omdat het niet voldoet aan de bewaarplicht. Het Duitse grondwettelijke hof heeft grote privacybezwaren aangevoerd tegen de bewaarplicht. Sargentini: “Hoe kan Malmström nu een boete van 315.000 euro per dag eisen van Duitsland, terwijl zij zelf erkent dat de bewaarplicht op de helling moet? Doe eerst zelf je werk, mevrouw de euroommissaris.”

De bewaarplicht, vastgelegd in de richtlijn dataretentie uit 2006, verplicht internet- en telecomproviders om maximaal vierentwintig maanden de gegevens te bewaren over het gedrag van hun klanten. In Nederland gaat het om zes maanden voor internetverkeer en twaalf maanden voor telecom. Dat levert zoveel gegevens op dat opsporingsdiensten door de bomen het bos niet meer zien.

Quick freeze

Malmström zou kunnen voorstellen om deze bewaarplicht te vervangen door een systeem van quick freeze. Justitie krijgt dan de mogelijkheid om snel te beginnen met het laten opslaan van internet- en telefoongegevens van mensen tegen wie een concrete verdenking bestaat. Een rechter moet dan wel beslissen om die gegevens over te dragen. “Vergelijk het met een huiszoeking. Die doe je ook niet zomaar bij iedereen, maar alleen als je al aanwijzingen hebt van een misdrijf”, aldus Sargentini.