Werkbezoek agrarische sector Flevoland

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Monday, July 9 2012.

Maandag 25 juni heb ik samen met mijn collega’s Janneke Snijder en Johan Houwers en onze medewerkers een drietal interessante agrarische bedrijven bezocht in Flevoland.

We begonnen de dag met een bezoek aan een akkerbouwbedrijf in Luttelgeest. We hebben een aantal belangrijke onderwerpen besproken zoals bemesting, Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. De verhalen uit de praktijk van deze ondernemer heeft ons weer duidelijk gemaakt dat er te veel overbodige regels zijn waardoor ondernemers te weinig ruimte krijgen om te ondernemen. Agrarische ondernemers mogen maar 5 maanden in het jaar mest uitrijden terwijl 7 maanden gewenst is. Daarnaast moeten er bij het minste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ook een duur vogelwerend middel worden toegepast terwijl op de akker alleen maar kraaien vliegen. Ook de eisen van Brussel om 7% braak te laten liggen voor het GLB zijn als vanzelfsprekend niet te accepteren.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Helma Lodders

Na het bezoek in Luttelgeest hebben wij in Zeewolde een bezoek gebracht aan gemengd bedrijf(varkenshouderij plus akkerbouw) waar we een rondleiding in de stallen hebben gekregen. Tijdens dit bezoek hebben we de volgende onderwerpen besproken: dierenwelzijn, mest, en de uitbreidingsplannen van het bedrijf. Deze ondernemer heeft mooie plannen om het bedrijf uit te breiden met extra stallen die goed in het landschap passen en waarin de laatste ontwikkelingen op het gebied van milieu & dierenwelzijn toegepast kunnen worden. Ook de buren kunnen zich vinden in de uitbreidingsplannen. De gemeente had in een eerder stadium een vergunning verleend voor de uitbreiding toen de provincie besloot dat er een verbindingszone naar het natuurgebied Oostvaarderswold moest worden aangelegd. De afgegeven vergunningen werden ongeldig verklaard. Door de inzet van het huidige kabinet is er een kruis gezet door de plannen van de provincie, maar de ondernemer kan weer helemaal opnieuw beginnen met de vergunningsaanvraag.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Helma Lodders

We hebben de dag afgesloten bij een innovatief melkveehouderijbedrijf. Ook bij dit bedrijf kregen we een rondleiding door de stallen waarin twee moderne melkrobots gehuisvest zijn. Deze ondernemer gaf tijdens de gesprekken aan dat hij veel tijd kwijt is aan administratieve rompslomp rondom de toeslagrechten uit het GLB en verzoeken vanuit het ministerie van EL&I.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Helma Lodders

Het was een ontzettend boeiende dag. De innovatiekracht van de landbouwsector spreekt ons erg aan. Deze praktijkvoorbeelden geven ook aan dat het wel een tandje minder kan met de regels en de bureaucratie. Wij gaan er als VVD in ieder geval alles aandoen om dit te bewerkstelligen.