Nieuw regionaal groeimodel: aanjager voor economisch herstel

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, July 11 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

De commissie Regionaal Beleid in het Europees Parlement heeft vandaag de hoofdlijnen vastgesteld over de inzet van 336 miljard euro aan de vijf structuurfondsen tussen 2014 en 2020. Ik onderhandel hierover namens het Europees Parlement met de Europese Commissie en de Raad.

Het Europees Parlement wil allereerst dat de financiële schotten tussen de programma´s worden afgebroken. In de oude regeling kon een project maar één fonds aanspreken. Wij willen dat een project meerdere fondsen kan aanspreken waardoor geen geld onbenut achterblijft.

Ook wil het parlement een verschuiving van het type van projecten. Traditioneel werden regiofondsen gebruikt voor de verbetering van de infrastructuur. Nu is er duidelijk gekozen naar beleidsdoelstellingen uit de 2020 strategie. Kort door de bocht: van de aanleg van fietspaden naar innovatieprojecten.

De fondsen worden allereerst gericht op het stimuleren van groei en concurrentievermogen. Mijn voorstel om de beste projecten in Europa méér te laten samenwerken is overgenomen. Europa wil de beste spelers in diverse sectoren met elkaar verbinden; hierdoor wordt een passen antwoord gegeven op de toenemende concurrentie op wereldschaal. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de EU 2020 agenda. Het cohesiebeleid heeft veel bijgedragen aan de welvaart in de EU, maar er is meer focus nodig. We vragen voortaan aan de regio´s aan te geven waarin men goed is en waar verdere specialisatie voor de hand ligt. Daarbij kijken wij ook naar de bijdrage aan de EU 2020 agenda en de afspraken die tussen de Europese Commissie en de lidstaten worden gemaakt. Het blijft evenwel om investeringen in regionale en stedelijke programma´s gaan; een renationalisatie wordt afgewezen.

Het Europees Parlement gaat nu in onderhandeling met de Europese Raad en de Europese Commissie. Het Parlement wil voor dit najaar een akkoord bereiken zodat de plannen van de regio´s tijdig kunnen worden voorbereid.

Lees verder: