Bell Labs in New Jersey, wieg van het ICT tijdperk

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Sunday, July 22 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Deze week neem ik als bestuurder van de European Internet Foundation (EIF) deel aan een studiereis naar de VS. Beginnend aan de Oostkust in New York, vervolgen we onze reis naar het mekka van de ICT: Silicon Valley. Graag houd ik U op de hoogte van mijn bevindingen. Waarom excelleren de bedrijven die daar zijn ontstaan? We spreken met bestuurders van onder meer Apple, Google en Facebook. We zijn te gast bij Stanford University, die een centrale rol speelt in het Amerikaanse succes. Hier begon men met het internet. Vandaar zullen we alle recente ontwikkelingen volgen en de toekomstige kansen verkennen. Voor mij staan de vragen over de kansen voor Europa centraal.

Deel 3: 'Bell Labs' in New Jersey, de wieg van het ICT tijdperk

Wie een indruk wil krijgen van de basis voor de huidige R&D in de VS moet naar de Bell-Labs in New Jersey. Hier stond men aan de wieg van veel doorbraken in de wetenschap. Zo werd hier in 1947 de eerste transistor gebouwd. Computers, mobiele telefoons en daarmee het internet zijn ondenkbaar zonder transistors. In de jaren daarvoor werd de oorlogsindustrie voorzien van veel nieuwe mogelijkheden, zoals de radar. En onlangs werd de 50e verjaardag gevierd van de lancering van de eerste telecommunicatiesatelliet ter wereld: Telstar. Vele toepassingen zijn gevolgd. Nu werken er nog zo'n 1000 onderzoekers.Het is een High Tech Campus, een Brainport aan de Amerikaanse oostkust.

Het eerste lab stond in New York, het Bell Lab; een echte ideeën fabriek. Vlak na de Tweede Wereldoorlog is men verkast naar Murray Hill in New Jersey. Landelijk gelegen, onopvallend maar doorslaggevend. Nu is het het research centrum van Alcatel-Lucent, een Frans-Amerikaanse producent van telecomuitrusting. Naast klassiekers zoals de telefoon van Bell die gebruikt werd bij het eerste telefoongesprek over een lange afstand uit 1892 (van New York naar Chicago) zien we er alle successen, inclusief de Nobelprijs en andere erkenningen.

Alcatel-Lucent , met een hoofdkantoor in Parijs, levert 63% van de telecomnetwerken en 29 % van de software toepassingen voor de telecombedrijven in de VS. En bewonderenswaardige prestatie temidden van sterke concurrenten als Ericsson, NokiaSiemens Networks en de Chinese bedrijven Huawei en ZTE. Op het gebied van het aantal patenten neemt men de eerste plaats in, gevolgd door IBM en AT&T. Het gaat hierbij om 29.000 actieve patenten. In 2011 kwamen er zo’n 2500 bij. Men richt zich nu vooral op toegepast onderzoek en werkt intensief samen met het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Voorheen kwam veel talent naar de VS, nu volgt men het talent en de markt. Daarom heeft men tevens R&D vestigingen in Parijs, Stuttgart en Antwerpen, Hilversum, Shanghai, Seoel en Bangalore. Ook in de VS voelt men de gevolgen van de wereldwijde strijd om talent, waarvan we in Europa nog méér te leiden hebben. Wij klagen al gauw over de ‘braindrain’ naar de VS, waarbij waarbij jonge afgestudeerden naar de VS gaan. Maar ook hier is de spanning goed merkbaar.

Toekomstgericht

De delegatie bezoekt de testsites en gaat met de onderzoekers van de Bell Labs in debat over de uitdagingen voor de toekomst. Hierbij hebben we vooral aandacht voor:

  • Het exponentieel toenemende draadloze (mobiele) internet verkeer en hoe hiervoor voldoende capaciteit uit te rollen. Alcatel-Lucent toont hoe het plaatsen van méér gsm-masten voor het draadloze verkeer kan worden voorkomen. Met een klein kastje (een soort steunzender) dat makkelijk te installeren is (in reclameborden, bushaltes, enz) kan de capaciteit van het huidige netwerk plaatselijk worden vergroot, waardoor bijvoorbeeld tijdens grote evenementen iedereen kan blijven bellen en internetten en het netwerk niet overbelast raakt. De telecombeurs ‘GSM mobile world congress’ in Barcelona was de eerste testlocatie in 2011. Door deze ‘steunzenders’ neemt de afstand van de mobiele telefoon naar het netwerk af, waardoor ook de hoeveelheid straling waaraan consumenten bloot worden geteld drastisch afneemt. Een goed geluid, ook in het kader van het debat over de gezondheidseffecten van de gsm-straling.
  • De energieconsumptie; hoe de groei van de CO2 uitstoot door ICT te beteugelen? Nu bedraagt de CO2 uitstoot door de ICT sector al 2%, gelijk aan de uitstoot door het mondiale vliegverkeer. Gelukkig doet ook Nederland, via Eindhoven en TNO mee aan het mondiale project www.greentouch.org. Brainport is voortrekker in de EU inzet via het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Hier is met slimme netwerken nog een wereld te winnen. Goed dat hierin internationaal wordt samengewerkt.
  • Cloudcomputing: hoe is het gesteld met de stabiliteit? Onlangs was er een grote storing bij Amazon, een grote Amerikaanse aanbieder van cloudcomputing diensten. Van een stabiel netwerk met garanties voor de gebruikers is dus nog geen sprake. Nog veel werk aan de winkel dus, gezien ook het grote marktaandeel van de Amerikaanse aanbieders. Daar zullen we de komende dagen , bij het bezoek aan Silicon Valley, zéker op terugkomen.