New York, 'techhub' in wording

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, July 20 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Deze week neem ik als bestuurder van de European Internet Foundation (EIF) deel aan een studiereis naar de VS. Beginnend aan de Oostkust in New York, vervolgen we onze reis naar het mekka van de ICT: Silicon Valley. Graag houd ik U op de hoogte van mijn bevindingen. Waarom excelleren de bedrijven die daar zijn ontstaan? We spreken met bestuurders van onder meer Apple, Google en Facebook. We zijn te gast bij Stanford University, die een centrale rol speelt in het Amerikaanse succes. Hier begon men met het internet. Vandaar zullen we alle recente ontwikkelingen volgen en de toekomstige kansen verkennen. Voor mij staan de vragen over de kansen voor Europa centraal.

Deel 2: New York, 'techhub' in wording

Het Time-Warner Media Lab is gelegen aan Columbus Circle aan het Central Park in Manhattan, New York. Het lab is gloednieuw en vooral bedoeld om het consumentengebruik van internet-, televisie- en filmproducties te testen. De diverse ‘testrooms’ in de vorm van huiskamers en observatieruimten zijn rijkelijk voorzien van flat screen beeldschermen. Mij valt de presentatie op waarop op het kijkgedrag van bezoekers van websites wordt vastgelegd. Op een groot screen kun je real time zien waar op de pagina de bezoeker precies naar kijkt. Knap!

Daar wil ik meer van weten. Men werkt met technologie die zowel in de VS (bij Eye Faster in Californië) als in de EU (bij Tobi in Zweden) is ontwikkeld. In het Time-Warner Media Lab past men de technologie toe van het Amerikaanse bedrijf. Een bril bevat sensoren die verbonden zijn met een scherm waarop de bekeken site en de resultaten worden getoond. De beweging van de oogbol vertaalt zich in een rode stip, die de waarneming van de bezoeker van de site aangeeft. Des te langer men naar één plek op de webpagina kijkt, des te groter het rode stipje wordt. Belangrijke informatie voorwebdesigners en bedrijven die via het internet zaken doen. Goed te horen dat ook Europese bedrijven volop meedoen en dat men in de VS weet van heeft van elkaars vorderingen.

In de huiskamer test men de combinatie van TV programma's met het aanvullend mediagebruik via bijvoorbeeld de Iphone en de Ipad. Het opzoeken van ondersteunende informatie en gebruik van sociale media tijdens het tv kijken neemt sterk toe. Wat vindt de kijker leuk, hoe kan men het aanbod verbeteren? Niet dat ik daar zelf veel mee doe, maar de nieuwe generaties kijkers des te meer. Voor Time-Warner is het een must. Met trots geeft men aan voorloper te zijn in deze testtechnologie in de VS. En wat te denken van de ‘biometric belt’, die de lichaamsfuncties meet tijdens het kijken naar een film of een televisieprogramma..

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Foto: Time Warner Media Lab

Genoeg gezien, we gaan naar AT&T, de jongens die zorgen voor vaste en mobiele telefoonverbindingen. Weer een bijzondere ervaring. Want het schakelcentrum van ‘American Telephone & Telegraph Corporation’ (AT&T Inc.) zit in het hoogste gebouw zonder ramen ter wereld. Hier worden zowel lokale, nationale en internationale vaste als mobiele bellers via verschillende technieken met elkaar verbonden. AT&T is in 1880 voortgekomen uit de ‘Bell Telephone Company’, min of meer de uitvinders van de telefoon. Je kunt de AT&T zien als de KPN van de VS. We bezoeken etages vol met de modernste schakelkasten, koelinstaties en een eigen elektriciteitsvoorziening voor het geval van de elektriciteit uitvalt. Men is dus op veel voorbereid. Het immense gebouw is normaal overigens niet open voor bezoek. De schakelkasten worden steeds kleiner; daarom wordt er nu ook een innovatielab in ondergebracht. Maar of deze torenhoge bunker ook Arbo-proof is durf ik te betwijfelen.. Ook AT&T timmert hiermee aan de weg; we krijgen een toelichting op projecten die men ondersteunt om startende ‘tech’ bedrijven in Manhattan te ondersteunen. De resultaten van het Center for Urban Future, zijn verwoord in het rapport NEW TECH CITY. De ondersteunende organisatie Digital Assembly biedt sinds kort deze diensten ook aan in de EU, te beginnen in Londen en Berlijn. De lijntjes zijn kort..

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Gilbert Flecha, Manager of Operations tussen zijn schakelkasten