Kroes moet afstand nemen van plan voor tolweg op internet

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, July 25 2012, 12:16.
Kroes moet afstand nemen van plan voor tolweg op internet
Bron: Groenlinks

GroenLinks is teleurgesteld in eurocommissaris Kroes. Zij weigert expliciet afstand te nemen van het voorstel van Europese telecombedrijven voor een tolweg op internet. Dit voorstel zou de netneutraliteit om zeep helpen en verdient dan ook een duidelijke afwijzing, vindt Europarlementariër Judith Sargentini.

In juni diende een groep Europese telecomaanbieders, waaronder KPN, een voorstel in bij de Verenigde Naties om websites en internetdienstverleners, zoals Google en Twitter, voortaan te laten betalen voor de doorgifte van hun bits en bytes. Zij zouden ook voorrang kunnen kopen. Met dit voorstel legt de European Telecommunications Network Operators’ Association (ETNO) de bijl aan de wortel van het open internet. Het geeft telecomproviders een vrijbrief om bepaalde websites of diensten te blokkeren, wanneer deze niet willen of kunnen betalen. De mogelijkheid voor rijke internetbedrijven om voorrang te kopen benadeelt concurrerende start-ups en zet daarmee een rem op innovatie.

Sargentini trok meteen aan de bel bij de Europese Commissie. Haar schriftelijke vragen zijn nu door Neelie Kroes beantwoord. "Die antwoorden zij ontstellend vaag en afhoudend", vindt Sargentini. "Kroes wil telecomaanbieders ruim baan geven om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen maar vindt tegelijkertijd dat een open internet gegarandeerd moet worden. Zo probeert ze de kool en de geit te sparen. Kroes zou een voorbeeld moeten nemen aan de Maxime Verhagen. De Nederlandse minister heeft het plan van ETNO keihard afgewezen."

Sargentini wil een duidelijker antwoord van Kroes en zal daartoe vervolgvragen stellen. "Nu Kroes hun tolweg op internet niet expliciet afwijst, zullen de Europese telecomproviders zich aangemoedigd voelen om extra hard te lobbyen voor hun plan", vreest zij. "Bovendien zijn de telco's, naast overheden, zelf lid van de VN-organisatie die de grensoverschrijdende telecommunicatie regelt. Deze Internationale Telecommunicatie-Unie buigt zich in december in Dubai over een wijziging van de regels. Het is van groot belang dat Kroes duidelijk maakt dat het standpunt van de Europese telecomproviders niet dat van de Europese Unie is."