Europarlement moet sanctieprocedure openen tegen Roemeense regering

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, July 18 2012, 11:11.
Europarlement moet sanctieprocedure openen tegen Roemeense regering
Bron: GroenLinks Europa

De Europese Commissie neemt geen blad voor de mond in haar vandaag gepubliceerde voortgangsrapport over Roemenië: democratie en rechtsstaat zijn er in gevaar door de recente pogingen van premier Ponta om alle macht naar zich toe te trekken, ten koste van het Constitutionele Hof, de president en de ombudsman. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini verwelkomt het feit dat de Commissie de druk op Ponta opvoert. Zij vindt dat het Europees Parlement daaraan moet bijdragen door de sanctieprocedure tegen Roemenië te openen.

"De Commissie constateert terecht dat de recente ontwikkelingen in Roemenië de voortgang van de afgelopen jaren op het gebied van goed bestuur, versterking van de rechterlijke macht en corruptiebestrijding teniet doen", zegt Sargentini. "De coup van Ponta en zijn coalitiepartners maakt de scheiding der machten tot een farce. Een bananenrepubliek in haar midden kan de Europese Unie niet tolereren."

Premier Ponta heeft inmiddels beloofd aan de elf eisen van de Commissie te zullen voldoen. "Maar met louter beloftes kunnen we in deze ernstige situatie geen genoegen nemen", vindt Sargentini. "Daarom verlangt de Groene fractie dat het Europees Parlement de procedure van artikel 7 van het EU-verdrag opent. Die voorziet in een waarschuwing voor lidstaten die de waarden van de EU, zoals democratie en rechtsstatelijkheid, ernstig schenden. Deze waarschuwing kan zo nodig gevolgd worden door sancties, waaronder opschorting van stemrecht. Als eerste stap in de procedure zou het Europarlement een fact-finding mission naar Boekarest moeten sturen."

"Ik heb er lang voor gepleit om Roemenië toe te laten tot de Schengenzone, omdat het land zijn grenscontroles op orde had", besluit Sargentini. "Onder de huidige omstandigheden is het echter ondenkbaar dat we de Roemeense regering belonen voor wangedrag. Ponta bewijst de Roemeense burgers een slechte dienst."