Silicon Valley, bruisend hart van de internet economie - Main contents
Deze week neem ik als bestuurder van de European Internet Foundation (EIF) deel aan een studiereis naar de VS. Beginnend aan de Oostkust in New York, vervolgen we onze reis naar het mekka van de ICT: Silicon Valley. Graag houd ik U op de hoogte van mijn bevindingen. Waarom excelleren de bedrijven die daar zijn ontstaan? We spreken met bestuurders van onder meer Apple, Google en Facebook. We zijn te gast bij Stanford University, die een centrale rol speelt in het Amerikaanse succes. Hier begon men met het internet. Vandaar zullen we alle recente ontwikkelingen volgen en de toekomstige kansen verkennen. Voor mij staan de vragen over de kansen voor Europa centraal.
Deel 4: Silicon Valley, bruisend hart van de internet economie
New York (oostkust) en San Francisco (westkust) liggen ruim 6 uur vliegen uit elkaar. Na de opkomende tech-stad bezoeken we nu de grote namen uit het gebied rond San Francisco, beter bekend als Silicon Valley.
Paypal: ‘Balkanisering’ van het internet voorkomen!
We beginnen de dag om 07:30 met een werkontbijt in ons hotel in Palo Alto met een vertegenwoordiger van PayPal, het inmiddels door Ebay overgenomen bedrijf dat internetbetalingen afwikkelt. Men maakt zich grote zorgen over voorstellen van bepaalde landen en telecomoperatoren om het internet helemaal anders te organiseren en bedrijven te laten betalen voor het versturen van data aan klanten die hun website bezoeken. Deze voorstellen liggen op tafel tijdens de VN ITU conferentie later dit jaar, waarbij het maatschappelijk middenveld geen stem heef. De voorstellen zouden echter leiden tot een onwerkbare situatie: kwaadwillenden kunnen met DDOS aanvallen (kunstmatig veel verkeer) zo relatief eenvoudig bedrijven op hoge kosten jagen, die daarop direct alle verkeer uit het land waaruit de aanval komt moeten blokkeren om niet failliet te gaan. Zo ‘Balkaniseert’ het internet: het wereldwijde internet valt uit elkaar in regionale internetten. Dit zal grote gevolgen hebben op de wereldwijde innovatiekracht.
Ericsson: Europees bedrijf omarmt Silicon Valley
Vervolgens staat een bezoek aan Ericsson, een Europese fabrikant van mobiele netwerken. Hoewel Barack Obama en Mitt Romney ook in de buurt zijn om geld in te zamelen in het kader van de presidentsverkiezingen in de VS, komen we tot verbazing van Ericsson precies op tijd aan. Ericsson heeft sinds 13 jaar een vestiging in de Valley en in totaal 1700 werknemers in de VS. Voornamelijk ontwikkelaars; de onderzoekers blijven in Europa.
Ericsson, een merk dat u wellicht herkent van uw mobiele telefoon, heeft zich in de afgelopen jaren opnieuw uitgevonden. Silicon Valley speelt hierin een grote rol. Men heeft afscheid genomen van de productie van mobiele telefoons in en focust zich nu compleet op 4g LTE mobiele netwerken. Die strategie is met een wereldmarktaandeel van 40% succesvol te noemen. De klantervaring staat centraal. On deze reden is de vestiging in de Valley zo belangrijk: men is dichtbij Apple en de app ontwikkelaars. Want alleen wanneer fabrikanten van netwerkapparatuur, fabrikanten van mobiele telefoons en makers van toepassingen goed samenwerken heeft de klant een optimale gebruikerservaring.
Ook intern probeert met het beste van Silicon Valley (toegang tot kapitaal, goed opgeleide en gemotiveerde mensen met de juiste mindset) toe te passen om de innovatie te bevorderen. Het Ericsson ‘Innova’ programma geeft werknemers met een goed idee na een onbureaucratische procedure 500 dollar werkkapitaal en week de tijd om eraan te werken. Wanneer de resultaten veelbelovend zijn, krijgt hij meer tijd en ondersteuning voor de verdere ontwikkeling. In 1.5 jaar zijn er 1644 voorstellen ingediend. 90% overigens van buiten Silicon Valley! 200 voorstellen kregen een ‘go’. Uiteindelijk mondden 3 ideeën uit in een product, wat Ericsson 20 miljoen dollar opleverde. Geen slecht resultaat en een interessante, ook buiten de Valley toepasbare methode om het potentieel van je werknemers beter te benutten.
Meer informatie over Ericsson: klik hier.
Intel: het kloppend hart van de PC industrie
Evenals vijf jaar gelden weer bij chipfabrikant Intel. Grote kans dat het ‘hart’ van uw computer, de processor, bij Intel vandaan komt. Het bedrijf in Santa Clara is met een marktaandeel van 80% wereldwijd toonaangevend, maar deze keer is de relatie met Nederland nadrukkelijk aanwezig. Intel heeft een akkoord bereikt met ASML in Veldhoven voor een financiële participatie en de afname van meer chipmachines. Intel investeert Eur 2,5 miljard in ruil voor een aandeel van 15% in ASML en maakt daar bovenop 829 miljoen Euro vrij voor het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma in Veldhoven. Voor beide bedrijven is hierbij sprake van een win-win situatie. De ontwikkeling van een nieuwe generatie chipmachines wordt hiermee versneld en de werkgelegenheid neemt tussen 2013 en 2017 met 1200 hoogopgeleide technici toe. ASML is met 80% (naar omzet) wereldwijd marktleider in hoogwaardige chipmachines; deze positie wordt andermaal versterkt.
Goed nieuws, dus. Voor Nederland en voor Brainport Eindhoven. Prof. Martin Curley, vice-president van Intel is ermee in zijn nopjes. Hij looft de Triple Helix aanpak in de Brainport Regio. Hij komt begin september naar Veldhoven voor het afwerken van de formaliteiten. In zijn inleiding gaat Curley, tevens directeur van de ‘Intel Reseach Labs’, in op de goede samenwerking in Europa. Veel van het onderzoek, onder meer naar een nieuwe generatie ‘exascale’ supercomputer, vindt plaats in Europese centra. Intel heeft hier 4000 onderzoekers op de loonlijst. Op de kaart, die wordt uitgereikt staat Eindhoven nog niet, wel Leuven en het Duitse Jülich bij Aken. Dat gaat nu veranderen!
Bovendien geeft Curley aan dat het energie- en duurzaamheidsbeleid in Europa veel beter wordt uitgewerkt. Samenwerking met Europa heeft hierop duidelijk voordelen te bieden. Hij ziet veel in de open innovatie, zoals op de High Tech Campus in Eindhoven wordt ingevuld. Ook onderschrijft hij het belang van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie, dat zich onder meer met ICT en slimme netwerken bezig houdt.
Intel is met een grote afdeling in Brussel aanwezig. Vervolgafspraken worden gemaakt ; de lijnen tussen de Silicon Valley en de EU blijken hier kort.
Apple: de superstar van Silicon Valley
Het bezoek aan het hoofdkantoor van Apple in Cupertino is een must. Hier zijn de onderzoekers en ontwikkelaars gevestigd; de productie vindt vooral in China plaats. Het bedrijf, opgericht in 1976 behoort hier tot de senioren. Steve Jobs heeft met de MAC in 1981, de Ipod in 2001, de Iphone in 2007 en de Ipad in 2010 voor een ware revolutie gezorgd. Het marktaandeel van het bedrijf is overtuigend en dat geldt ook voor de bedrijfsresultaten.
Het wordt een open gesprek over de data wetgeving in de EU en de VS. Omdat Apple zich toelegt op het maken van hardware en het toelaten van apps voor hun producten gebruiken zij geen gegevens van klanten. Dit ligt anders bij Google en Facebook, waar we morgen te gast zijn. De vragen worden, met behulp van directe presentaties van specialisten beantwoord. Zakelijk en correct. De delegatie bezoekt met enthousiasme tevens de Apple Store. Want Apple is ook populair onder de parlementariërs.
Een dag later werden overigens de bedrijfsresultaten voor het derde kwartaal bekend gemaakt. Ondanks een fikse stijgen van het aantal verkochte Iphones (26 miljoen, + 28%) en Ipads (17 miljoen, + 84%) waren de resultaten voor het eerst sinds lange tijd minder goed dan door marktanalisten verwacht. Voor het 4e kwartaal is nog voorzichtiger. Is Apple over het hoogtepunt heen van zijn groei? Veel hangt af van de Iphone 5, die in Oktober wordt verwacht.
Symantec: online veiligheid zo belangrijk als nooit tevoren
We sluiten de dag af bij Symantec, bekend van het antivirusprogramma Norton. We worden gebombardeerd met informatie waarvan je mond open valt van verbazing. Per jaar detecteert men 287 miljoen online bedreigingen voor uw en mijn pc, afkomstig van zowel criminelen als kwaadwillende landen. Dit hoge aantal heeft een simpele reden: ook hackers zonder technische kennis kunnen gemakkelijk op internet een kant en klare hacksoftware kopen. Het openen van een verdachte email of een verdacht programma is niet eens nodig om uw computer te besmetten: simpelweg door het surfen naar een website kan uw pc geïnfecteerd raken en worden gebruikt door vandalen, zelfs zonder dat u het weet. Bijvoorbeeld voor het versturen van spam of het uitvoeren van ander werk waarmee de hacker bezig is. Per dag worden er 1.1 miljoen identiteiten gestolen! Uw credit card gegevens bijvoorbeeld. Naast u en ik en de overheid wordt ook het bedrijfsleven op de korrel genomen: 75% krijgt hiermee te maken. 45% van die aanvallen is gericht op de defensie industrie. Een gratis virusscanner is dus niet genoeg, zo waarschuwt men: “you pay for what you get”. Behalve een goede scanner is vooral ook voorlichting belangrijk, zo benadrukt men. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Symantec: online crime fighters