Europese Commissie komt met plannen aanpassing ETS

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Thursday, July 26 2012.

Op woensdag 25 juli heeft de Europese Commissie bekend gemaakt dat het op korte termijn het Europese systeem voor handel in de emissierechten (ETS) wil versterken.

Grote bedrijven in de EU zijn verplicht emissierechten te kopen voor de hoeveelheid CO2 die ze uitstoten. Die emissierechten mogen worden verkocht en van andere bedrijven worden gekocht. De Europese Commissie stelt nu voor om in het begin van de zogenoemde 3e fase van het ETS-systeem, die van 2013 tot 2020 zal lopen, minder emissierechten te veilen aan bedrijven. Dit zou een prijsopdrijvend effect moeten hebben.

De prijs van een emissierecht is op dit moment slechts 7 euro terwijl de prijs in 2008 nog op 20 euro lag. Het lage prijsniveau is voornamelijk te wijten aan een overaanbod van emissierechten en de economische crisis. Bedrijven worden dardoor nauwelijks gestimuleerd energie te besparen en in duurzame technologie te investeren.

Esther de Lange pleit samen met het Europees Parlement voor een sterk en goedwerkend ETS-systeem.

Het voorstel van de Europese Commissie om een hoeveelheid emissierechten pas later te veilen moet in de komende maanden samen met het Europees Parlement en de lidstaten worden uitgewerkt. Er zal haast gemaakt moeten worden om de nieuwe regels voor het begin van 2013 klaar te hebben.