Onbestaanbaar - Main contents
‘Schandelijk en een militair onwaardig’, zo reageerde demissionair minister Van Middelkoop op de uitspraken van de Amerikaanse generaal Shaheen. Deze oud-militair legde een direct verband tussen de val van Srebrenica en de aanwezigheid van homo’s in het Nederlandse leger. Ook Balkenende reageerde gebeten op de uitspraak, ‘onbestaanbaar’ noemde onze demissionaire premier het.
De mening van Shaheen over de positie van homoseksuelen in het leger is op zich niet uitzonderlijk. Eind februari 2010 nog sprak Generaal James Conway, een topman van het Amerikaanse korps mariniers, zich openlijk uit tegen een wetswijziging die het mogelijk maakt dat homoseksuelen in het leger openlijk voor hun geaardheid kunnen uitkomen.
Het voorstel tot deze wetswijziging komt van president Obama. Al tijdens zijn presidentscampagne gaf hij aan een eind te willen maken aan de wet die in 1993 onder de toenmalige president Bill Clinton tot stand kwam. Volgens die ‘Don’t Ask, Don’t Tell’ wet mogen rekruten enerzijds niet naar hun geaardheid gevraagd worden. Anderzijds kunnen homoseksuelen op straffe van ontslag en mogelijk strafrechtelijke vervolging niet openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen. De uitspraak van de oud-generaal Shaheen is daarom ook niet uitzonderlijk in de context van de politieke interne discussie in de VS.
Sinds de invoering van de wet zijn overigens al meer dan 13.000 soldaten ontslagen vanwege vermeende homoseksualiteit. Ook zijn honderden Arabisch en Perzisch sprekende militaire tolken om deze reden ontslagen. Een van deze tolken is luitenant Dan Choi. Een linguïst, alumni van de vermaarde militaire academie West Point en onderscheiden Irak veteraan. Choi werd ontslagen twee weken nadat hij de militaire homo belangenbeweging Knights Out had opgericht. De Knights Out hanteren de slogan ‘wees nooit tevreden met de halve waarheid als de hele waarheid gewonnen kan worden’.
Homoseksuelen in ons land mogen wel de waarheid over zichzelf vertellen. Zonder bang te zijn voor ontslag en vervolging. Overigens zijn wij wat dit betreft internationaal zeker geen uitzondering: van de 26 NAVO landen laten 22 landen openlijke homo’s en lesbo’s toe in het leger. In de EU is alleen Griekenland een uitzondering; geen enkel ander EU land kent restricties voor homoseksuelen. Zelfs het Russische en Israëlische leger verwelkomen openlijke homoseksuelen.
Toch blijft homoseksualiteit in het leger ook in Nederland nog een gevoelig onderwerp. Vorig jaar gaf het Ministerie van Defensie voor het eerst pas haar militairen toestemming om in uniform deel te nemen aan de Amsterdamse Gay Pride Parade. En ook vindt toch nog een grote groep lesbische en homoseksuele militairen het lastig om uit de kast te komen. Echter, wij lopen als Nederland in vergelijking met de VS natuurlijk wel ver voor de troepen uit.
Daarom vond ik de reactie van Balkenende en Van Middelkoop wat mager. Natuurlijk is een directe afwijzing op zijn plaats en is het heel goed dat beide snel en direct gereageerd hebben. Maar als ik deze vergelijk met de reactie van de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, Renée Jones-Bos dan miste ik toch wat gevoel. Zij reageerde als volgt: ‘Ik ben trots op het feit dat homo’s en lesbiennes openlijk en met waardigheid de Nederlandse krijgsmacht al decennia hebben gediend, zoals nu in Afghanistan’, aldus de ambassadrice. Ook vraagt de reactie van Shaheen om meer dan alleen een veroordeling. Balkenende en Van Middelkoop zouden formeel contact moeten opnemen met de Amerikaanse Senaat. De beschadigende uitspraken van ons leger en van alle homo’s en lesbo’s in het leger moeten via de formele weg worden afgekeurd, zodat ze echt niet meer bestaan.
Vera Bergkamp
Vice Voorzitter COC Nederland
Als jullie willen reageren op mijn column of ideeën hebben, mail me dan: vera@coc.nl