Kun je niet meer lesbisch zijn? | Nr 3, 2012 - Main contents
De afgelopen weken was er veel te doen over de ‘homotherapie’ van Different. Deze zou gericht zijn op het willen genezen of onderdrukken van homoseksuele gevoelens en wordt betaald door de zorgverzekeraars. Nadat dit bekend werd, is een onderzoek uitgevoerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Conclusie van dit onderzoek is dat ze ‘niet kunnen constateren’ dat de Differenttherapie van de organisatie Tot Heil des Volks ‘gericht is op het behandelen of genezen van homoseksualiteit’. Verantwoordelijk minister Schippers blijft de therapie dus vergoeden.
Toch zijn er tal van aanwijzingen dat Different pretendeert homoseksualiteit te kunnen veranderen. Als ik bijvoorbeeld de getuigenissen op de site van Different lees, zie ik allerlei verklaringen staan waarom deze vrouwen lesbisch zijn ‘geworden’ en waarom ze er niet meer aan toe (willen) geven.
‘Door de gesprekken bij Different heb ik inzicht gekregen in hoe mijn lesbische gevoelens zijn ontstaan. Die hebben hun wortels in mijn jeugd. In de gesprekken bij Different ontdekte ik dat ik in mijn jeugd mijn identiteit als vrouw niet goed heb kunnen ontwikkelen, omdat mijn moeder zo op afstand bleef. Strijdpunten blijven er nog wel, vooral in het seksuele contact met mijn man. Ik voel nog niet dat verlangen dat nodig is om me echt te kunnen geven. Ik bid daar nog steeds voor. Een scheefgroei in je identiteit is niet zomaar hersteld.’
Ik moest bij dit citaat denken aan de periode dat ik dacht dat ik biseksueel was en vond dat ik seks moest hebben met een man. Dat was niet zo’n succes voor mij, omdat het zo onnatuurlijk voelde.
Een andere vrouw meldt over de therapie: ‘Ik leerde dat mijn beeld van relaties en seksualiteit is misvormd door zonde. Door beschadigingen en gebrek aan liefde. En ik reageerde daar weer verkeerd op, vanuit drift, wanhoop en ongeloof.’ Wat ik uit deze getuigenissen haal en uit alle andere informatie die we inmiddels hebben, is dat je homoseksualiteit niet kunt genezen, maar dat je wel kunt leren om het te onderdrukken en er niet aan over te geven. Dat is dus het doel van de therapie. En ik denk dat dit doel ook wel gehaald wordt bij een aantal cliënten. Zeker als je leert dat jouw homoseksualiteit niets te maken heeft met liefde, maar met traumatische jeugdervaringen. Je hoort succesverhalen, mensen die in hun heteroseksuele relatie blijven of celibatair leven. En je hebt de kracht van het geloof. En omdat je toch al kwetsbaar bent, sta je natuurlijk wel meer open voor dit soort ideeën.
Nu ben ik van mening dat je vrij bent om te geloven wat je wilt. Dat is een groot goed in Nederland. Maar het gaat mis als de overheid therapieën met dit soort doelstellingen - en waarvoor de wetenschappelijke basis ontbreekt - financiert. De overheid zou zich verre moeten houden van dit soort praktijken waarbij dreiging is van vergaande beschadigingen van mensen. Je leert namelijk om niet jezelf te zijn. En dat kan nooit gezond zijn. Wij hebben de minister dan ook opgeroepen om vervolgonderzoek te doen.
Vera Bergkamp
Voorzitter COC Nederland