Europa en pensioenen: de feiten.

Source: P.H. (Pieter) Omtzigt i, published on Wednesday, August 15 2012.

Vandaag verkondigt minister Kamp stoer in Elsevier: “Europa moet van onze pensioenen afblijven”. Dat is interessante nieuwe taal voor de minister.

De Europese Commissie publiceerde al in 2010 plannen, die een vergaande invloed kunnen hebben op het Nederlandse pensioenstelsel. De reactie van de regering daarop was zo lauw, dat de hele kamer inclusief de VVD een forse aanscherping op die reactie eiste.

Na die aanscherping ging de kamer een stap verder: zij wees een pensioenrapporteur aan (ondergetekende) om in Europa rond te reizen om een deel van de Europese plannen te blokkeren of zeer fors aan te passen, zodat ze NL niet raken. Hierop schreef de Tweede Kamer een position paper op het witboek van de Europese commissie van dit voorjaar, dat 20 concrete beleidsvoornemens bevat voor pensioenen. Ook schreef de voorzitter van de Kamer een brief aan de Europees commissaris Barnier. Beide stappen zijn nog niet vertoond in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. En de regering reageerde in zijn geheel niet officieel op het witboek.

Als gevolg hiervan nodigt de Europees commissaris Barnier nu de pensioenrapporteur uit om te gaan spreken over hoe nu verder. Dit gesprek vindt plaats op 6 september.

Van harte hoop ik dat minister Kamp nu het voorbeeld van de Tweede Kamer volgt en commissaris Barnier aanschrijft, samen met een aantal van zijn collega’s in Europa en hem dan vraagt de plannen in de IJskast te plaatsen.

De Tweede Kamer kan namelijk samen met parlementen in de helft van de EU effectief de plannen van de commissie blokkeren. Maar minister Kamp kan dat ook in de Raad van Minister van de EU. Ik roep hem op die stappen nu ook te nemen.

ps: op 25 juni schreef minister Kamp deze brief over pensioenen en de EU. De plannen die hij nu verwerpt staan in het witboek.

Schriftelijke vragen van het lid Omtzigt aan de minister van SZW

  • 2) 
    Bent u zich ervan bewust dat u op 24 april 2012 schreef dat het Kabinet “in den brede” achter de plannen van het Witboek staat?
  • 3) 
    Bent u ervan op de hoogte dat de Tweede Kamer juist afstand heeft genomen van de plannen van dit Witboek en dit ook in een standpuntennotitie heeft vastgelegd (verschenen op 28 juni 2012)? Onderschrijft u de mening van de Tweede Kamer in zijn geheel?
  • 4) 
    Van welke plannen van de Europese Commissie neemt u nu precies afstand? En op welke wijze heeft u de commissie daarvan op de hoogte gebracht?
  • 5) 
    Bent u bereid om nog deze week het voorbeeld van de Tweede Kamer te volgen en per brief het standpunt aan de Europese Commissie en een afschrift kenbaar te maken met een afschrift aan de Tweede Kamer?
  • 6) 
    Heeft u genoeg steun voor een blokkerende minderheid? Welke landen steunen Nederland en welke stappen heeft u ondernomen om andere landen te overtuigen?