Oh? 'goede doelen' wijzigen website: ze hebben kabinet niet beinvloed

Source: P.H. (Pieter) Omtzigt i, published on Thursday, August 16 2012.

Naar aanleiding van mijn Kamervragen over de vermogensfondsen, die strijden tegen openheid, tegen transparantie en voor hun eigen belastingvoordeel, verandert de website van de FIN. :

1.

Rectificatie artikel Transparantie en wettelijke publicatieplicht:

alinea Publicatieplicht ANBI’s

Terwijl de FIN-werkgroep Transparantie en Toezicht in nauw overleg met de stuurgroep SBF/Overheid hard aan het werk was om te komen tot een formulering van een Visie op Toezicht en Verantwoording, werd door de Ministeries van Veiligheid en Justitie en van Financiën het dossier over de publicatieplicht stichtingen weer ter hand genomen.

U zult zich herinneren dat een paar jaar geleden Staatssecretaris Albayrak dit voorstel al deed. Door perikelen rond het Kabinet is die wet er toen niet gekomen.

Tegelijkertijd lag er een motie van CDA-kamerlid Omtzigt, waarin werd voorgesteld dat ANBI’s niet alleen hun jaarstukken openbaar maken, maar ook een aantal andere gegevens. Denk aan NAW-gegevens van de ANBI, samenstelling van het bestuur en beloningen van bestuurders en medewerkers. Daarmee werd er druk gezet op het proces om de visie op toezicht en verantwoording te formuleren.

Ok: ze hebben geen inzicht gehad n het wetsvoorstel, het is niet door hun van tafel geveegd. Geen idee wat er allemaal aan de hand is, maar hier volgen binnenkort aanvullende Kamervragen.

Zo gemakkelijk herschrijven we de gescheidenis niet, dunkt me.

Nou alleen nog even de jaarstukken wijzigen, zou ik tegen de FIN zeggen: die kunnen we namelijk niet opvragen en niet controleren.

Dat is precies de reden dat openheid over bestuurssamenstelling en jaarverslagen zo gewenst is!