Aankomende studenten: verleg je grenzen binnen de EU - Main contents
De introductieweken in het hoger onderwijs zijn in volle gang. Judith Merkies, namens de PvdA in het Europees Parlement, drukt de aankomende studenten op het hart om tijdens hun studie ook een paar maanden elders in de EU vakken te volgen. "Een internationale blik verbreedt je horizon én is goed voor de Europese economie", zegt de PvdA-politica.
"De bereidheid om in een ander land binnen de EU te gaan werken, is namelijk aanmerkelijk kleiner dan de mate waarin mensen binnen andere grote geografische gebieden willen verhuizen voor een baan - denk aan bijvoorbeeld China of de VS. En dat is jammer. Als je in het ene EU-land een tekort hebt in een bepaalde sector en in het andere een overschot, kan een hogere bereidheid om te verhuizen, de oplossing bieden. Door uitwisselingsprogramma’s neemt die bereidheid en ook de mogelijkheid toe."
Sinds het begin van het uitwisselingsprogramma in 1987 hebben zo?n 2,5 miljoen studenten met een Erasmusbeurs in het buitenland gestudeerd. In 2010-2011 bedroeg dat aantal ongeveer 230.000, 8,5% meer dan het jaar ervoor. Merkies vindt deze cijfers positief: "Het Erasmusprogramma zit ondanks de crisis nog steeds in de lift. Dat is een goed teken: studenten vinden het dus belangrijk om zich internationaal te oriënteren."
Ook studenten beroepsonderwijs naar het buitenland
"Uitwisselingsprojecten mogen zich niet enkel beperken tot universitaire studenten. Ook studenten uit het mbo en hbo moeten gestimuleerd worden om een aantal maanden in het buitenland te gaan studeren. Het argument van de juiste mensen op de juiste plek geldt immers evengoed voor hen. Arbeidsmobiliteit is essentieel en cruciaal voor het functioneren van een monetaire unie. Als gevolg van de eurocrisis zien we op dit moment eerste tekens van een geforceerde arbeidsmobiliteit. Met meer uitwisselingsprojecten moeten we in Europa voorkomen dat arbeidsmobiliteit alleen een crisisverschijnsel is."
Bron afbeelding: sxc / admeijer