Zeeland kiest recreatie als speerpunt

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, August 27 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Zet de Zeeuwse kust op nummer 1

Afgelopen donderdag mocht ik kennis maken met diverse aspecten van de recreatiewereld tijdens een zonnig dagje Zeeland. Op uitnodiging van RECRON werd een uitgebreide CDA-delegatie op sleeptouw genomen, met daarin onder andere kamerlid Ad Koppejan en kandidaat-Kamerlid Patricia de Milliano - van den Hemel. Het programma stond in het teken van de Europese Fondsen en het Ondernemingsdossier. Een aantal ondernemers liet zien wat goed gastheerschap is, en ook de gemeente Schouwen-Duiveland leverde vanuit een grote betrokkenheid diverse bijdragen.

Het werkbezoek begon rond de middag op het hoogste punt van Jachthaven Bruinisse. Met een helder zicht op de omgeving en op het recentelijk compleet vernieuwde bedrijf vertelde projectmanager Henk Gravestein met veel enthousiasme over zijn droom. Het Grevelingenmeer is volgens hem een uniek gebied met een hoge kwaliteit voor natuur, water, recreatie en infrastructuur. Die kwaliteiten staan echter onder druk. Met een aantal aanpassingen in de infrastructuur kunnen die kwaliteiten worden veilig gesteld. Henk heeft hiervoor diverse innovatieve ideeën, waarvoor de aanwezigen veel lof hadden. Zoals het inzetten op een regelmatige vervoersdienst over water tussen Zierikzee en Rotterdam.

Na de lunch werden met een bus diverse mooie en interessante locaties bezocht. De eerste was direct al de oude vissershaven van Bruinisse. Deze haven wordt opnieuw ingericht. De kosten worden voor het grootste deel gedekt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van OP-Zuid Samen met de provinciale subsidie gaat het in totaal om € 1,9 mln. Naast de herinrichting is ook de ontwikkeling van nieuwe activiteiten door ondernemers uit het dorp een belangrijk onderdeel van het project. Mosselvissers schakelen (voorzichtig) over op de toervaart, terwijl anderen proberen de aantrekkingskracht van de kade te vergroten voor toeristen én de eigen bevolking.

Schouwen-Duiveland is niet alleen de meest duurzame kustgemeente van Nederland, maar heeft ook één van de meest duurzame gemeentehuizen. In dit gemeentehuis werd de betrokkenheid geschetst bij diverse projecten rond maar ook op de Brouwersdam. Opvallend is de prioriteitstelling als toeristische hot-spot. Deze plek moet, mede dank zij steun van Europese fondsen een icoon voor de Zeeuwse Delta worden.

In publicaties en op informatieborden in het gebied wordt aan de relatie met Brussel veel aandacht besteed. Ik heb mijn waardering daarvoor uitgesproken, maar het verhaal achter de Europese vlag op die borden mag gerust met wat meer nadruk worden verteld.

Vanuit het gemeentehuis werd direct doorgereden naar de nieuwe haven van Zierikzee. Het is een goed voorbeeld van een project dat met gebruik van middelen uit Europese Fondsen een grote spin-off heeft weten te realiseren. Door de aanpassingen in de haven kunnen nu grotere schepen aanmeren. Dit leidt niet alleen tot een sterke toename van het aantal bezoekers aan deze monumentale stad aan de Oosterschelde. Ook heeft het vele ondernemers overgehaald om te investeren in winkeltjes en kroegjes. Zaak is nu voor de gemeente om deze ontwikkeling ook te laten uitstralen naar andere delen van de stad. De herinrichting van de oude industriehaven hoopt men binnenkort te kunnen realiseren door samenwerking aan te gaan met andere havensteden in Europa.

Onderweg werden korte toelichtingen verzorgd over de positieve impulsen, die het Watersnoodmuseum en het Plan Tureluur geven aan de recreatiesector in Zeeland.

De bijeenkomst werd afgesloten bij camping Julianahoeve in Renesse. Daar stond in een ontmoeting met de directeur van RECRON, Joep Thönissen, het Ondernemingsdossier centraal. In het verleden heb ik al eens gewezen op de mogelijkheden van Europese ICT-fondsen. Inmiddels heeft men de krachten gebundeld met Horeca Nederland en de NRK (Rubber- en Kunststofindustrie) en met steun van het ministerie van EL&I wordt nu het Ondernemingsdossier uitgerold. Dit leidt niet alleen tot regeldrukvermindering, maar ook tot lastenverlichting voor zowel ondernemers als de diverse overheidsinstanties, vooral door de besparingen op handhaving.

Op uitnodiging van de heer Thönissen heb ik ook een boodschap achtergelaten. Vanuit mijn rapporteurschap Regionaal Beleid heb ik gewezen op het verloop van de procedures. Op dit moment worden de ‘houtkoolschetsen’ gemaakt voor de contracten die de lidstaten begin 2013 gaan sluiten met Brussel. Deze contracten zijn de basis voor de verdeling van de middelen uit een vijftal regionale fondsen over de diverse regio’s. Zeeland heeft aangegeven te kiezen voor het thema Biobased Economy.

Wil de recreatiesector kans maken om meegenomen te worden in het contract dat Nederland gaat afsluiten, dan zal zij moeten inzetten voor een plaats bovenaan de prioriteitenlijst. Met het in beeld brengen van haar kwaliteiten en van de spin-off van innovaties heeft de sector een sterke troef in handen.