Slimmere aanpak criminele jeugdbendes

Source: A. (Ahmed) Marcouch i, published on Tuesday, August 28 2012, 11:32.

De Partij van de Arbeid presenteert vandaag een actieplan (pdf) om het aantal criminele jeugdbendes terug te dringen. We zetten in op een combinatie van hard optreden tegen criminele jongeren en perspectief bieden aan diegenen die pas net beginnen aan hun criminele carrière. De PvdA kiest voor een totaalaanpak. De politie moet weer de baas zijn op straat, ouders moeten betrokken worden bij de overlast die hun kinderen veroorzaken en jeugdige criminelen die weer het rechte pad op gaan krijgen nieuw perspectief.

Centraal in ons plan (pdf) staat de rol van de ouders en het onderwijs. Zo moeten ouders van 14- en 15-jarige criminelen opdraaien voor schade, worden ouders door middel van een ‘sociaal verhoor’ aangesproken op het gedrag van hun kinderen en moet er meer ondersteuning komen voor probleemgezinnen. In het uiterste geval moeten minderjarigen worden opgesloten in een gesloten onderwijsinstelling. Ook wil de PvdA structurele spijbelaars actiever gaan opsporen en oppakken.

Het huidige beleid typeer ik als ‘dweilen met de kraan open’. Van de 92 criminele jeugdbendes uit 2000 zijn er in 2011 weliswaar nog maar 65 over, maar in de tussentijd zijn er ook weer 36 nieuwe groepen bijgekomen. Dat schiet dus niet op.

Om die trend te keren wil de PvdA criminele jongeren die niet meer te redden zijn hard gaan aanpakken. Zo wil de partij strengere straffen invoeren voor hufterigheid en (verbaal) geweld tegen overheidsdienaren. Ook moeten dure spullen van jongeren die een dergelijke luxueuze levensstijl niet zunnen verklaren, worden afgepakt.

Jongeren die een relatief licht misdrijf hebben begaan, moeten na hun straf weer met een schone lei kunnen beginnen. Zo moeten zij weer een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen krijgen. Veel jongeren die een dergelijke verklaring nu niet kunnen overleggen krijgen geen baan of stageplek, waardoor ze vaak de criminaliteit in verdwijnen.

Lees het hele actieplan (pdf) >

Lees het hele actieplan (htm) >