Speech Vera Bergkamp bij Roze Stembusakkoord 2012

Source: V.A. (Vera) Bergkamp i, published on Monday, September 3 2012.

Speech Vera Bergkamp bij Roze Stembusakkoord 2012

Datum: 3 september 2012

Locatie: ProDemos - Hofweg 1 - Den Haag

Geachte lijsttrekkers, beste aanwezigen,

Vandaag precies een maand geleden, tijdens de Gay Pride, op 3 augustus, debatteerden de hier aanwezige partijen over ‘roze’ politiek bij COC’s verkiezingsdebat in de Rode Hoed. We constateerden dat over een aantal onderwerpen die op de agenda stonden, al járen gesproken wordt. Toch zijn ze nog altijd niet geregeld. Vaak omdat coalitie- of ‘achterbankgedoogpartijen’ daar een stokje voor staken.

Jolande Sap van GroenLinks - ere wie ere toekomt - stelde voor om deze jarenlange impasse te doorbereken met een stembus akkoord. Een ROZE stembus akkoord. Veel van de aanwezige partijen toonden zich direct enthousiast. Op verzoek van de aanwezigen mocht ik hierin namens het COC het voortouw nemen.

In de afgelopen weken zijn we samen tot een tekst gekomen die we vandaag ondertekenen.

De verklaring wordt zo meteen getekend door GroenLinks en - in alfabetische volgorde - 50Plus, D66, DPK, Partij voor de dieren, PvdA en SP. De lijsttrekkers van VVD en PVV kunnen helaas om praktische redenen niet aanwezig zijn, maar zij steunen het stembusakkoord ook.

De ondertekenaars beloven daarin om uiterlijk binnen een jaar de volgende maatregelen te nemen:

  • Een einde aan de enkele-feitsconstructie, het wetsartikel waarmee openlijk homoseksuele leerlingen en docenten van school gestuurd mogen worden. Daar wordt al 18 jaar over gesproken.
  • Het fenomeen weigerambtenaar, waarover al sinds de opentelling van het huwelijk elf jaar geleden gesproken wordt
  • De rechten van lesbische ouders en hun kinderen goed regelen, waarover ook al elf jaar gesproken wordt
  • Voorlichting over lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders op school verplicht stellen. Uw wens en onze wens aan de inmiddels demissionair minister van OCW om het expliciet opnemen van seksualiteit en seksuele diversiteit in de kerndoelen. Hierover wordt al zo’n vijf jaar gesproken.
  • De ‘sterilisatie-eis’ voor transgenders afschaffen, waarover al vier jaar gesproken wordt

Uiterlijk in 2013 kunnen we dan eindelijk een punt zetten achter deze kwesties. Dat is vooral van belang voor LHBT-leerlingen zoals Jeffrey die zich op school nog steeds onveilig voelen, voor bruidsparen als Hanneke en Renate die op de mooiste dag van hun leven geweigerd worden, voor lesbische ouders als Bianca en Petra die de juridische band met hun eigen zoon niet eens goed kunnen regelen en voor transgenders als Thomas waarbij de overheid nog altijd op vernederende wijze ‘in het ondergoed kijkt’.

Het COC beschouwt dit als een DURE belofte. Een belofte waar u zich ook tijdens lastige coalitieonderhandelingen aan gaat houden. Wij zullen daar namens de Nederlandse LHBT-gemeenschap streng op toe zien.

Het is dan ook extra belangrijk dat hier vandaag juist zoveel lijsttrekkers staan. Niet alleen omdat u daarmee laat zien dat LHBT-emancipatie in het hart van uw partij zit. Maar ook omdat één of meer van de ondertekenaars over twee weken ongetwijfeld aan de onderhandelingstafel voor een nieuw kabinet zitten. Denkt u dan aan de handtekening die u hier vandaag heeft gezet.

Het is mij een eer om als mijn laatste daad als scheidend COC-voorzitter nu als eerste de initiatiefnemer, Jolande Sap, uit te nodigen om haar handtekening te zetten. En ik nodig u allen nu al uit om op 3 september 2013 met het COC op deze plek een glas roze champagne te drinken om te vieren dat deze belangrijke kwesties voor de LHBT-gemeenschap eindelijk geregeld zijn!

Dank u wel!

Vera Bergkamp

Scheidend voorzitter COC Nederland