Het CDA is voor mij als moslim vanzelfsprekend! - Main contents
Ik ben Mustafa Amhaouch, nummer 16 op de kandidatenlijst van het CDA. In het verleden was ik acht jaar raadslid, waaronder de laatste jaren als fractievoorzitter. Op dit moment ben ik voorzitter van de afdeling Peel en Maas. Ik heb meegedacht en meegeschreven aan het Strategisch Beraad en het verkiezingsprogramma 2012-2017. Ik ben als moslim geboren in Nederland. Een moslim op de lijst van het CDA. Is dat vreemd? Ik ga u uitleggen waarom het logisch is dat ik mij als moslim thuis voel bij het CDA.
Het CDA gelooft in de kracht van mensen en heeft daarbij oog voor diversiteit. Of je nu uit Friesland komt of uit Limburg. Of je nu moslim bent of christen. De mens komt tot kracht in de verbinding met een ander. In die relatie kun je laten zien wie je bent. Het is mooi om trots te zijn op jezelf, en te laten zien wie je bent en wat je kunt. Iedereen heeft zijn of haar talenten. En talenten mag je niet verkwisten, die dienen ingezet te worden ten gunste van jezelf en van een ander. Het is goed daarbij vervolgens ook verantwoordelijkheid te nemen. Verantwoordelijkheid die leidt tot zelfredzaamheid, zelfsturing en ontplooiing. Van daaruit kun je opkomen voor je kinderen of voor je ouders, die na verloop van tijd mogelijk hulp behoeven. Van daaruit kun je samen initiatieven nemen. Niet alleen voor het CDA is gemeenschapszin van belang, ook voor moslims is dit belangrijk, noodzakelijk en nuttig. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een islamitische overlevering waarin aangegeven wordt dat er er meer respect is voor de moslim die deelneemt aan sociale bezigheden met andere mensen, en zich verdraagzaam opstelt wanneer hij of zij gekwetst wordt door een van hen, dan voor diegene die zichzelf afzijdig houdt van mensen.
Het CDA gelooft in de kracht van vrijheid. Vrijheid van meningsuiting, van onderwijs, van godsdienst en levensovertuiging. Dat zijn vrijheden die niet bij elke partij vanzelfsprekend zijn, maar die wel voor ieder mens van wezenlijk belang zijn. Noodzakelijk om een sterke eigen identiteit te kunnen vormen. Om van daaruit volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. Ik wil mezelf kunnen zijn als Europeaan, als Nederlander, als Limburger, maar zeker ook als praktiserend moslim. Het CDA geeft niet alleen mij, maar iedereen de ruimte daartoe.
Het CDA gelooft in Nederland. In een sterk Nederland waarbij de ruimte wordt gegeven aan iedereen. Maar belangrijk is wel dat de interreligieuze dialoog tussen mensen gestimuleerd wordt. Er dient meer begrip te zijn voor de verschillen, maar ook meer oog voor de overeenkomsten tussen mensen met verschillende religies om vreedzaam met elkaar te kunnen leven. De goede band tussen moslims en christenen dateert al uit de tijd van de profeet Mohammed. Toen de eerste moslims destijds door de Mekkanen vervolgd werden, gaf de profeet Mohammed hen het advies om toevlucht te zoeken tot de christelijke koning van Ethiopië, welke bekend stond om zijn rechtvaardigheid. De moslims volgden het advies van de profeet op, werden door de betreffende koning in bescherming genomen en kregen van de koning de volledige vrijheid om hun geloof uit te oefenen. Die vrijheid garandeert het CDA mij als moslim nu ook. Een mooi voorbeeld is de opstelling van het CDA in de kwestie rondom het ritueel slachten. Daar waar andere partijen juist voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten zijn, kiest het CDA tegen dit verbod en daarmee voor de vrijheid van godsdienst.
Als ik bovenstaande in overweging neem dan kan ik als Europeaan, als Nederlander, als Limburger, maar zeker ook als moslim niet anders concluderen dan dat het CDA de partij is die bij mij het beste past.
Het CDA is gericht op de kracht van mensen en geeft de ruimte aan iedereen. Het CDA kiest niet voor uitsluiting, maar voor verbinding. Want samen zijn we sterk.
Vindt u het nu nog vreemd dat ik mij als moslim thuis voel bij het CDA?