Werkbezoek Sluiskiltunnel en Bio Base Europe

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, September 4 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Op donderdag 30 augustus jl. hebben Kandidaat-Kamerlid Patricia de Milliano en Europarlementariër Lambert van Nistelrooij samen met circa 25 andere geïnteresseerde CDA-ers een werkbezoek gebracht aan twee voor Zeeland zeer belangrijke projecten.

Allereerst is het informatiecentrum van de Sluiskiltunnel in aanbouw bezocht. Directeur Tin Buis verzorgde een presentatie en ging met ons in gesprek over de regionale aspecten van deze verbinding. Na een rondleiding door het informatiecentrum zijn we nog naar de in gang zijnde werkzaamheden gaan kijken. Vanuit het uitkijkpunt hadden we een goed overzicht over het bouwterrein.

Na het bezoek aan de Sluiskiltunnel gingen we naar het Training center van Bio Base Europe in Terneuzen. Bio Base Europe is een Vlaams-Nederlands samenwerkingsproject dat Zeeland en met name de Kanaalzone Gent-Terneuzen zal omvormen tot het belangrijkste centrum voor de biogebaseerde economie in Europa. Dit initiatief zal door middel van technologische innovatie en opleiding de overgang naar een duurzame biogebaseerde economie versnellen. Het project bestaat uit twee onderdelen: een proeffabriek in Gent en een Training Center in Terneuzen. Het doel van het opleidingscentrum is om vakkundige procesoperators en technische onderhoudsspecialisten voor de biogebaseerde economie op te leiden. Daarnaast gaat het trainingscentrum een netwerk- en informatiefunctie vervullen voor de biogebaseerde economie.

Bij Bio Base Europe overhandigde Patricia de Milliano de 'Zeeuwse troefkaart voor de Bioeconomie' aan Lambert van Nistelrooij. Zeeland heeft veel in huis om uit te groeien tot topregio voor deze sector, maar er zijn toch nog enkele vragen aan Europa om Zeeland te ondersteunen deze troeven volledig uit te kunnen spelen. Een belangrijke vraag aan Lambert van Nistelrooij was dan ook zich in Brussel in te zetten dat er ook voor Zeeland middelen vrij worden gemaakt voor de verdere uitrol van glasvezel. Snelle internetverbindingen zijn immers noodzakelijk om de kennisintensieve bedrijven rond de bioeconomie ook echt te kunnen huisvesten in de Kanaalzone. Lambert van Nistelrooij en Patricia de Milliano spraken af zich er samen voor in te zetten, immers - samen kunnen we meer!