Week van de Ondernemer: Innovatie - Main contents
Innovatie is een vaag begrip waar niemand tegen is. Tegelijk is het essentieel om de welvaart in Nederland op peil te houden. We moeten met nieuwe diensten en vooral producten blijven komen of spullen slimmer produceren. Want op loonkosten gaan we het niet winnen van China, Vietnam of Indonesië.
De overheid heeft hier een rol. Want de drempels voor bedrijven om in onderzoek en innovatie te investeren zijn hoog: het duurt nu eenmaal een aantal jaar voor dit soort investeringen zich terugverdienen.
Daarom wil D66 dat de overheid investeert in fiscale maatregelen die de loonkosten voor onderzoekspersoneel omlaag brengen. Ook wil D66 dat beter wordt aangesloten op de bestaande kracht van kansrijke en innovatieve regio's. Want in topgebieden als Wageningen, Westland, Amsterdam en Eindhoven werken bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden samen op basis van fysieke nabijheid. Verder wil D66 dat toegepast onderzoek meer op maat van bedrijven wordt ingericht maar dat er ook genoeg geld wordt gereserveerd voor fundamenteel onderzoek.
Stelling van de dag:
Nederland moet oppassen dat het niet wegzakt op de internationale ranglijsten
Vraag van de dag:
Als u het innovatiebeleid op 1 punt mocht veranderen, wat zou u dan doen?
Mail uw reactie naar Ondernemers@D66.nl
Of via Twitter naar @Keesvee #ondernemersweek
Bij uitzondering een addendum:
Vandaag was ik op bezoek bij de Brainport Eindhoven. Daar heb ik zelf nog eens kunnen zien en horen hoe clusters verder versterkt kunnen worden. Samen kwamen we tot een drieslag. Niet volledig nieuw, maar goed om eens op te schrijven!
Voor innovatie heb je voldoende goede mensen nodig. Het gaat dan niet alleen om hoogopgeleide promovendi, maar zeker ook MBO-ers. Vakmensen uit binnen- en buitenland. Het is maar goed dat D66 een aardige onderwijsparagraaf heeft en staat voor een gastvrij Nederland. Een andere sleutelfactor is kredietverlening. Het is altijd al lastig om financiering voor investeringen te krijgen. Maar voor iets nieuws en onbewezen is dat vrijwel onmogelijk. Daar ligt een overheidstaak. En alles valt en staat met een consistente lange termijn visie. Innovaties duren soms decennia. Een ongeduldige overheid helpt dan niet. Volhouden dus!