Agenda

Source: J.A. (Judith) Merkies i, published on Tuesday, September 11 2012, 0:17.

''De nu voorliggende energie-efficiëntie richtlijn had zo mooi kunnen zijn, maar is dat door gebrek aan daadkracht en ambitie van conservatieve lidstaten en parlementariërs niet geworden. Juist in een tijd van economische crisis hadden investeringen in energie-efficiëntie een lastenverlichting voor lage inkomens en huurders op de energierekening en meer lokale werkgelegenheid kunnen betekenen. Nu blijft het bij inspanningsverplichtingen voor de overheid en elektriciteitsbedrijven, maar zijn bindende doelstellingen rond energie-efficiëntie opnieuw afgewezen'', aldus Judith Merkies namens de PvdA in het Europees Parlement. Dit zegt zij in reactie op het akkoord tussen het Europees Parlement en de Europese lidstaten over energie-efficiëntie.

De richtlijn moet ervoor zorgen dat de Europese lidstaten tegen 2020 20% efficiënter met energie omgaan dan in 1990, een van de centrale doelstellingen van het Europese klimaatbeleid. Aangezien de lidstaten het niet eens konden worden over bindende doelstellingen, legt de richtlijn enkel verplichte maatregelen vast. De belangrijkste zijn:

  • de verplichting voor centrale overheden om jaarlijks 3% van hun gebouwen energie-efficiënt te renoveren;
  • de verplichting voor energiebedrijven om jaarlijks 1,5% minder energie te leveren en verkopen;
  • voorwaarden rond slimme meters en het energie-efficiënter maken van commerciële en overheidsgebouwen.

De meeste van deze maatregelen werden bovendien flink afgezwakt, zo zijn er heel wat uitzonderingen op de verplichtingen aan energiebedrijven en werd het oorspronkelijke voorstel van jaarlijkse renovatie van 3% van overheidsgebouwen afgezwakt naar enkel gebouwen van centrale overheden.

Aanpassingen aan het Emissie Handelssysteem (EHS) worden in de richtlijn niet gedaan. Wel kwam de Europese Commissie eind juli met de mededeling dat ze een aantal rechten uit de markt zal halen om zo de prijs van uitstootrechten te laten stijgen.