Europa pakt luchtvervuiling zeevaart aan - Main contents
Europa gaat de uitstoot van schepen bij de bron aanpakken door strengere eisen te stellen aan het zwavelgehalte van brandstoffen voor de zeescheepvaart. De uitstoot van zwaveldioxide afkomstig van de scheepvaart is maar liefst dertig procent van het totaal in Nederland. Met de nieuwe wetgeving waarmee het Europarlement vandaag instemde gelden er vanaf 2020 strengere eisen voor de zwaveluitstoot van schepen in alle Europese zeeën. Dikke winst voor onze gezondheid, aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Zwavel draagt bij aan vorming van fijnstof, wat schadelijk is voor onze gezondheid en het milieu.
Eickhout: “Tot nu toe richtte het beleid zich vooral op auto's en industrie en was er geen beleid voor de reizende luchtvervuilers op internationale wateren. Met deze wetgeving wordt deze sector ook aangepakt, wat moet leiden tot schonere scheepvaart.”
Dat ook scheepvaart uitstoot kan verminderen bewijst onder andere het bedrijf KOTUG in Rotterdam, die eerder dit jaar een hybride sleepboot te water liet. Dit schip stoot aanzienlijk minder uit dan de traditionele sleepboten.
“Dat er een stimulans nodig is om minder uit te stoten is evident, aldus Eickhout. “Zolang er geen regels zijn worden bedrijven niet gestimuleerd de noodzakelijke investeringen te doen. Voor Europa en in het bijzonder Nederland ligt er een kans om voorloper te zijn op schonere scheepvaart. Nu moeten bedrijven zoals KOTUG hun kennis nog van ver halen. Met de juiste investeringen in de groene economie zou Nederland gidsland kunnen worden op dit terrein.”
Video: