Vragen aan Europese Commissie over korting AH - Main contents
Esther de Lange heeft aan de Europese Commissie de volgende schriftelijke vraag gesteld over de korting op de inkoopprijs van Albert Heijn:
De Nederlandse Supermarktketen Albert Heijn heeft deze week in een brief eenzijdig een korting op de inkoopprijs geëist van toeleveranciers. Agrarische ondernemers, die toch al met zeer kleine (en regelmatig zelfs negatieve) marges werken, worden door deze eenzijdig opgelegde prijsverlaging opnieuw benadeeld. Supermarktketens kunnen al zeer lage prijzen afdwingen bij hun leveranciers omdat er slechts enkele inkoopcentrales zijn en veel individuele boeren. Het concern in kwestie is recentelijk nog verder in schaal gegroeid door overname van een andere supermarktketen.
De Europese Commissie wil in het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid de positie van de primaire producent - terecht - verbeteren. Echter, deze positie kan slechts effectief verbeterd worden als de gehele voedselproductieketen - van boer tot supermarkt - wordt bekeken, inclusief de marktpositie en het handelen van supermarktketens en hun inkopers, met als doel te komen tot een transparante voedselketen waar producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.
Is de Commissie op de hoogte van deze actie van deze Nederlandse supermarktketen, die eenzijdige prijsverlagingen eist van zijn toeleveranciers?
Zijn dergelijke praktijken geoorloofd in de ogen van de Commissie?
Zijn dergelijke praktijken gewenst in de ogen van de Commissie?
Wat gaat de Commissie concreet ondernemen tegen dit soort eenzijdig afgedwongen kortingen door supermarktketens, waardoor de positie van primaire producenten verder onder druk wordt gezet (en mogelijk het voortbestaan van hun bedrijven die ons voedsel produceren in gevaar komt)?